– Erasmus trodde på det goda samtalet som metod för att överbrygga meningsskiljaktigheter. Att lyssna på varandra och försöka förstå hur den andre tänker, säger Cecilia Zilliacus som upptäckte filosofen genom Nina Burtons hyllade bok ”Gutenberggalaxens nova”.
– Erasmus var bland de första att sprida sina ord som flygblad med hjälp av den nyuppfunna tryckpressen och han reste väldigt mycket. Hans inflytande har varit jättestort.
Sålunda bjuder Katrinafestivalen på en hel del renässansmusik. På Erasmus tid skapades den mesta musiken av religiösa orsaker, men renässansen var även den tid då man började skapa för musikens egen skull.
Världens teater
Till festivalen kommer fyra medlemmar ur den spanska ensemblen El gran teatro del mundo för att spela renässansmusik med ursprung i de städer och länder där Erasmus var verksam.
Cembalisten Julio Caballero Pérez leder ensemblen. Med honom kommer blockflöjtisten Michael Form, gambisten Bruno Hurtado Gosalvez och harpisten Vincent Kibildis.
– De kommer också att spela nyskriven musik på gamla instrument. Ensemblen kör en egen konsert på Kastelholms slott men kan även höras vid fler tillfällen.
Den gamla folkmelodin ”La folia”, med rötter i 1200-talet, återkommer som ett genomgående tema genom festivalen. ”La folia”, som betyder dårskapen, återfinns i mängder av kompositioner och visor genom tiderna.
– En av Erasmus mest kända skrifter heter ”Till dårskapens lov.”
Årets hustonsättare är Sebastian Fagerlund som är en av Finlands mest framstående tonsättare. Flera verk ur hans kammarmusikproduktion kommer att spelas, liksom det nyskrivna stycket ”Remains”.
– Det är inspirerat av alla de efterklanger av andra tonsättares verk som levt kvar inom honom. Han har tillägnat det alla oskyldiga offer i kriget i Ukraina.
Folkligt och gudomligt
Under avslutningskonserten i Jomala kyrka framträder Cecilia Zilliacus tillsammans med sin syster Ylvali Zilliacus, Julia-Maria Kretz och Kati Raitinen, under namnet Zilliacuskvartetten. De kommer då bland annat att spela Franz Schuberts oktett, som för Cecilia Zilliacus representerar den mest humanistiska musik hon vet.
– Schuberts musik har en enkelhet utan att vara banal. Den är folklig och samtidigt gudomlig. Stycket varar i en hel timma, men det är underbart hela tiden.
Bland de andra tonsättarna, vars verk kommer att spelas, nämner hon Stravinskij, Ravel och Lutoslawski som alla har gemensamt att de har betytt mycket för Sebastian Fagerlund.
Under lördagens avslutande brunchkonsert arrangeras ett samtal om humanism och Erasmus mellan filosofen Joel Bäckström och författaren och översättaren Anders Björnsson.
– Och efter fjolårets succéartade inslag med ”Barbros kaffekvarn” arrangerar vi i år Sias kaffekvarn, där fredsinstitutets direktör Sia Spiliopoulou Åkermark får berätta om sitt musikintresse och önska musik som vi spelar, säger Cecilia Zilliacus.
Som vanligt erbjuder flera av de gästande musikerna mästarklasser på Ålands musikinstitut under festivalveckan.
Katrina kammarmusik hålls den 9-13 augusti.