Ålandstidningen har sökt fotokonstnären Kenneth Bamberg för kommentarer om hans nya utställning och fått svaret att han inte gör intervjuer för tillfället då han behöver vila upp sig.
I utställningen kan man bland annat se tyger fästa runt trädstammar. På tygerna berättas det om män som utsatts för våld och deras egna historier. I utställningen finns även filmklipp där man kan höra och se männen när de berättar om våldet som de utsatts för.
Idén till utställningen fick Kenneth Bamberg för ungefär nio år sedan när han i en finländsk tidning läste om en man som hade ringt larmcentralen eftersom han blev misshandlad av sin fru. Personen i fråga blev ifrågasatt av larmcentralens personal som undrade ”om han tar stryk av en kvinna” och att ifall han väger mer än sin fru borde han ha möjlighet att hantera situationen på egen hand.
– Den nyheten blev som en språngbräda för mig och det här projektet, säger Kenneth Bamberg när han beskriver utställningen på Kulturhuset Laikkus hemsida.
Han beskriver hur de kulturella uppfattningarna i samhället, när det kommer till män, kan bli ett hinder när det kommer till våld mot män. Det var för cirka nio år sedan som Kenneth Bamberg inledde projektet, men det har inte varit lätt att hitta personer som vill medverka och berätta vad de varit med om.
Ett tungt tabu
Männen som medverkar i utställningen berättar om sina egna erfarenheter och upplevelser av våld inom nära relationer. Kenneth Bamberg har fått kontakt med männen genom olika organisationer som hjälper brottsoffer. Akillesjouren i Sverige, Ensi- ja turva kotien liitto , Miessakit ry och Miestenasema i Finland, samt Horsens Krisecenter for mænd i Danmark är de organisationer som konstnären tagit hjälp av för att hitta frivilliga.
– Att hitta män som var villiga att prata om sina erfarenheter var väldigt besvärligt, kvinnors våld mot män är fortfarande ett stort tabu i dagens samhälle. Den bilden som uppehålls i samhället är att män ska vara starka och det är en gammal stereotyp som hänger kvar än idag, säger Kenneth Bamberg i en intervju med Yle aamu.
I de flesta fall visas inte männens ansikten i utställningen. Men bland annat en svensk man ville visa sitt ansikte när han uppmärksammade sin historia. Mannen i fråga hade i 25 års tid varit i ett förhållande där han upplevde många olika former av våld. Bland annat sov han ofta i sin bil utomhus på vintern, eftersom han var så rädd, berättar Kenneth Bamberg.
– När han sökte hjälp var responsen som han fick av polisen ”men vad gjorde du före hon slog dig?” eftersom de ansåg att det alltid är mannen som slår först och att kvinnor endast använder våld i självförsvar, berättar Kenneth Bamberg.
Viktigt att få prata om
Konstnären berättar även till Yle aamu hur en annan av männen som är med i utställningen ringde larmcentralen eftersom han inte vågade somna då hans fru försökte strypa honom. Samma man hade ringt två gånger till larmcentralen angående situationen, men när polisen kom på plats hade frun sagt att mannen hade försökt ha sex med henne och att hon inte hade lust. Polisen valde då att tro på fruns berättelse och mannen tvingades med rädsla för sitt liv att stanna kvar med frun.
– För många män var det viktigt att få någon som lyssnade på deras berättelse. Flera grät under inspelningarna och jag grät också tillsammans med dem. De hade en bild av att ingen uppmärksammat deras berättelser och att de inte kunde berätta de för någon. De tänkte att myndigheter, som till exempel polisen, inte skulle tro på dem om de berättade om våldet de utsatts för, säger Kenneth Bamberg till Yle aamu.
Till minne av Johan
Kenneth Bamberg har valt att tillägna utställningen till minne av sin vän Johan, som blev mördad av sin ex-fru.
– Jag blev bekant med honom via det här projektet och han blev min vän. Johan hade gärna velat vara med i den här föreställningen, men hans ex-fru mördade honom innan han hade chansen, säger konstnären Kenneth Bamberg i en intervju med Yle aamu.
Orsaken till att berättelserna om våldet är fastsatta på tyger som är virade runt trästammar kommer från uttrycket att ”man ska vara stadig som en ek”.
Den åländska konstnären har sett den stereotypiska mansrollen även på Åland.
– På Åland har vi många sjökaptener och sjömän, min bror är sjökapten, min granne är sjökapten, min farfar är sjökapten och min andra bror har arbetat hela sitt liv på sjön. Sjömansrollen är väldigt viktig där. Det är en roll som är stark och hård enligt den stereotypiska mansrollen. Därför valde jag att bli konstnär, för jag ville bredda mansrollen och alternativen, säger Kenneth Bamberg.
Utställningen på Kulturhuset Laikku i Tammerfors pågår från den 23 juli fram till den 14 augusti.