”Storm”, som sätts upp av Åbo svenska teater, är skriven av Hanna Åkerfelt, bördig från Iniö och med rötterna på Utö i Åboländska skärgården. Pjäsen utgår från två autentiska fartygskatastrofer i vattnen utanför Utö: fartyget Drakens förlisning 1929 och Park Victorys skeppsbrott 1947.
Dramat skildrar besättningsmännens kamp för överlevnad i det iskalla vädret och skärgårdsborna självuppoffrande insatser för att försöka rädda så många som möjligt.
– Visst, det kan låta mörkt, men dramat handlar människans bästa sidor, hur vi går samman för att hjälpa andra och hur hårt vi kan kämpa för att överleva, säger Jon Henriksen som är en av dramats fyra skådespelare.
Draken förliste en stormig novembernatt 1929. Under tre nätter kämpade skärgårdsborna för att rädda besättningen ur stormen. Av elva personer räddades sex.
Det amerikanska lastfartyget Park Victory förliste under julhelgen 1947. Av fartygets 48 man starka besättning föll eller hoppade tio i det kalla vattnet och frös ihjäl eller drunknade, de övriga 38 räddades av Utöborna och fick stanna på ön tills annandag jul då de fördes till Åbo.
Två akter
Pjäsen ägnar en akt åt vardera skeppsbrott.
– Första akten är mörk och dramatisk, medan andra är ljusare och till och med lite humoristisk, beskriver Jan Lindroos, regionproducent och turnéansvarig på Åbo Svenska teater.
Scenografin är minimalistisk. Ett däck, ett par lådor och två master. Skådespelarna går in och ut ur olika roller i sammanlagt 47 scener.
– Vi växlar mellan att berätta och dramatisera det som händer. Rent skådespelarmässigt var den största utmaningen att få till övergångarna på ett mjuk och följsamt sätt. Att skapa en koreografi så att säga, säger Jon Henriksen.
Själv spelar han bland annat kapten Niilo Saarinen, befälhavaren på Draken som överlevde katastrofen och sedan kom att ägna sitt liv åt att bygga upp en modern sjöräddning i Finland.
– Sjöräddningens utveckling är en del av historien, hur man med mer resurser och bättre kommunikationsverktyg kunde bli mer effektiv, säger Jan Lindroos.
Mindes Estonia
Jon Henriksen berättar att han förberett sig genom att läsa på om fartygsolyckorna. Och genom att sätta sig in i hur kroppen reagerar på svår nedkylning. Flera av de sjömän omkom frös ihjäl snarare än drunknade.
– Jag har seglat själv men har ju ingen erfarenhet av den här typen av dramatiska händelser. Men ett känslominne som väcktes i mig under repetitionsarbetet var stämningen i samband med Estonias förlisning.
I en tidig manusversion hade Hanna Åkerfelt tagit med Estoniakatastrofen som en tredje akt, men valde att stryka det.
– Det är lite för nära i tiden och hade nog gett hela pjäsen slagsida, säger Jan Lindroos.
Dramat handlar om verkliga personer, även om dialoger och annat är påhittat. På en föreställning fick de besök i publiken av en kvinna som var den verkliga förebilden för dramats 14-årig flicka vars familj tar emot en räddad sjöman.
– Hon sa efteråt att det känts som vara där igen, säger Jon Henriksen.
Brändö nästa vecka
”Storm” turnerar nu för utsålda hus. Nästa onsdag, den 15 mars, spelar man i Brändöhallen i Brändö. Sedan åker man vidare för att återvända till Åland i april. Tisdagen de 25 april spelar man på Kökar skola. Följande dagar onsdag, torsdag och fredag blir det föreställningar på Alandica i Mariehamn.
– Det blir så att vi avslutar turnén på Åland, säger Jan Lindroos.