I Ålands konstmuseums sommarutställning ”Guy Frisk – Kompositionens mästare” visas ett urval av de många verk som Guy Frisk skapade under sin livstid. Konstnären, som gick bort 2022, föddes i Lovisa 1934 och studerade i Helsingfors vid Konstindustriella läroverken och Konstakademins skola. 1961 flyttade han till Åland och arbetade vid Ålands lyceum som teckningslärare fram till 1978 då han blev konstnär på heltid.
– Han jobbade med konst hela sitt liv, säger Susanne Procopé Ilmonen.
Senast Guy Frisks verk ställdes ut var 2019, då Ålands konstmuseum hade en utställning med hans självporträtt. Efter hans bortgång 2022 vill man nu ha en större utställning som visar på allt han gjorde under sitt långa konstnärskap.
– Vi vill visa hela hans repertoar, från slutet av 1950-talet fram till 2020-talet, säger Susanne Procopé Ilmonen.
Guy Frisk arbetade med många olika tekniker och verken i utställningen är både oljemålningar, collage, akvareller och skulpturer. Många av verken kommer från hans egen ateljé, där cirka 6.000 konstverk finns samlade.
– Det var en stor utmaning att begränsa urvalet, säger Susanne Procopé Ilmonen.
Björn Frisk, son till Guy Frisk, tycker att man lyckats jättebra med utställningen.
– Det är väldigt häftigt att se en sån bredd av verk samlade på en gång. Tidigare har hans utställningar varit enligt ett visst tema, säger han.
Till utställningen hör en film med intervjuer med Guy Frisk från åren 2011-2014, som gjorts av Per-Ove Högnäs på Pelagofilm. Det här är första gången som filmen visas.
– Filmen levandegör honom på ett annat sätt, säger Heidi Berthén, vikarierande överintendent på Ålands konstmuseum.
Inget färdigtuggat
Något som syns i många av konstverken är att Guy Frisk inspirerades av människor. En vägg visar olika självporträtt, som han ofta gjorde mellan olika projekt eller när han kört fast med något.
– Man ser när man tittar på självporträtten att det är olika sinnesstämning i dem, säger Björn Frisk.
Vissa av konstverken är verklighetstrogna men många är mer abstrakta.
– Han gillade inte färdigtuggade bilder, utan han ville att man ska tänka själv. Det gör också att man minns konstverket på ett annat sätt, säger Heidi Berthén.
En teknik som syns i många av verken i utställningen är collage, något som Guy Frisk arbetade med i flera perioder. I collageverken är motivet uppbyggt av flera delar med hjälp av både färg och tidningsurklipp.
Guy Frisk inspirerades av öar, vilket märks i att många av konstverken i utställningen genomsyras av blåa nyanser. En annan inspirationskälla var rymden, och i utställningen finns flera verk där han porträtterar rymdmiljöer.
I utställningen finns även föremål från konstnärens ateljé, bland annat redskap, ett påbörjat verk och en klocka.
– Han hade många klockor och var intresserad av urverk. Det är lite ironiskt eftersom han själv var en så tidlös person, han började jobba när solen gick upp och det blev bra ljus, och arbetade sedan så länge solen var uppe, säger Björn Frisk.
– Det kan komma från att han arbetade i 17 år som lärare, säger Susanne Procopé Ilmonen.
– Ja, kanske var det bara för att komma ihåg att han inte längre behövde bry sig om tiden, säger Björn Frisk.
Utställningen ”Guy Frisk – Kompositionens mästare” visas till den 3 september. Vernissage hålls i dag den 25 maj klockan 17. Utställningen öppnas då med ett samtal mellan Björn Frisk och konstnärerna Barbro Eriksson och Olle Törnqvist där de delar med sig av minnen av pappan, teckningsläraren och konstnären Guy Frisk.
”Guy Frisk – Kompositionens mästare”
Av: Guy Frisk
Vad: Blandade tekniker, bland annat oljemålningar, kollage, akvareller och skulpturer
Var: Ålands konstmuseum
Visas: Till den 3 september
Vernissage: 25 maj klockan 17.00