Den första i serien av skulpturer skapade Krister Fagerholm själv i alabaster för ungefär 15 år sedan. Han skulle ställa ut på Ålands konstmuseum, men var med om en olycka i Stockholm, och bestämde sig för att resa till Colombia. Där ritade han skulpturernas form i sanden – och den skulle komma att bli något mer än en sandteckning.
– Det var nog lite som att de väntat på att jag skulle göra dem.
Tio av individerna ställs nu ut i Stockholm, på Kontempel på Skeppsholmen. En annan står på Granholm, utanför Mariehamn, och en i södra Indien. Det är i Indien som de flesta av dem tillkommit, av flera olika händer och i flera olika material – bland annat varianter av granit, marmor, plast och guld. En av dem, en helvit, planerar han att täcka med ord som hör ihop med alla individer.
Han kallar dem för ”samyama”, ett ord på sanskrit som kan stå för bland annat ”inre arbete för enhet och gemenskap”, eller ”concentration of mind” på engelska. I Indien har Krister Fagerholm vistats mycket, och den skulptur som finns kvar där står i ”Hall of peace” i staden Auroville i den indiska delstaten Tamil Nadu.
– Det fina är att de betyder så varierande saker för människor. Olika personer fastnar för olika individer.
Utmaning att hitta marmor
Det har varit en process att båda ta fram skulpturerna och hitta materialen till dem. Till en början hade Krister Fagerholm bara ett fotografi av ursprungsindividen från hemma på Åland, men han träffade en skulptör i Auroville som genom fotografiet ändå kunde ta sig an utmaningen att fortsätta arbetet.
– Vi var nervösa över resultatet, men det blev fantastiskt.
Några timmar från Auroville fick han också tag på en svensk-italiensk skulpturverkstad som gjorde ytterligare några skulpturer till serien. Att hitta helvit marmor utan ådror var dock ett väldigt sjå, berättar han.
– Till slut ringde en tjej som vistats i Auroville, och gav adressen till en marmorförsäljare i Rajasthan i norra Indien. Dit tog jag mig sedan och fick tag på den vitaste vietnamesiska marmorn.
Redo att visas för världen
Det har varit många turer och sammanträffanden genom åren som lett fram till serien av tolv skulpturer.
– De har stått och väntat på att få komma ut, säger Krister Fagerholm.
Till hösten har de slutligen hittat till sin första utställningsplats, och är med på Kontempels höstinvigning den 12 september. För några dagar sedan bestämdes det också att de ska visas på Galleri Skarpans i Saltvik nästa augusti.
– Nu är de verkligen redo att visas för världen.
Men det är inte första gången som de möter andra personers ögon heller. Små grupper av vänner och bekanta har fått ta del av skulpturerna hemma hos Krister Fagerholm i Bertbyvik. Han minns särskilt en bekant, som sysslar med healing och medialitet, som kände av dem starkt.
– Sedan de började göras har en känsla grott i mig av att det är jag som ska göra dem. Varje skulptur representerar något inom oss – precis som deras färger kan man känna sig svart när man vaknar, rosa på morgonen och guld när man drömmer.
Lättnad att ställa ut
Det är inte säkert att det blir fler. Under åren har liknande skulpturer varit på gång.
– Att få detta klart nu är också en lättnad. Det har varit så mycket runt dem under åren.
Krister Fagerholm betonar åter det faktum att skulpturerna på många sätt är till för de som ser dem. Det spelar ingen roll om de står på Granholm, i Stockholm eller i Indien.
– Det finns däremot hela tiden en koppling mellan Auroville och ladugården som jag har min ateljé i här i Bertbyvik.
Efter det sista utställningsarbetet till hösten flyger han i väg någonstans igen, det är han säker på. Om det går att åka till Indien gör han det.
– Annars hittar jag på något annat. Kanske blir det Paris, kanske Italien.