På fredag går anbudstiden för att ordna firandet av Ålands självstyrelse den 9 juni ut. Firandet ska, som Ålandstidningen skrivit om tidigare, bland annat göras genom att försöka slå världsrekord i långbord.
Ove Andersson (ÅF) som i protest har lämnat sin ordinarie plats i kulturdelegationen kritiserade i går bland annat det faktum att att ett långbord saknar relevans i sammanhanget.
Men Annika Hambrudd, ansvarig minister, försvarar beslutet och tycker att idén är bra.
– Syftet är ju att bjuda in alla som har möjlighet att komma, man kan umgås tillsammans och beställa mat, tanken är att man också ska kunna komma med sin egen picknickkorg.
Kopplingen till Ålands självstyrelse och fredens öar har ifrågasatts, hur ser du på det?
– Jag tycker det är ett bra sätt att få ålänningar att samlas på självstyrelsedagen. Men det finns ju också ett officiellt program med inbjudna gäster och så vidare, men det kan jag inte berätta så mycket om ännu.
Vill skapa folkfest
Utbildnings- och kulturministern säger att man genom det planerade programmet vill försöka få ”man ur huse” under självstyrelsedagen.
– Ett samarbete mellan kulturlivet och näringslivet som förhoppningsvis ska bli årligen återkommande. Vi skulle vilja jämföra det lite med Norges firande den 17 maj.
För att lyckas med det behöver den 9 juni kanske vara en röd dag för alla. Har det förts sådana diskussioner?
– Så är det kanske. Nej, det har inte diskuterats.
I en insändare i dagens Ålandstidningen skriver Ove Andersson att landskapsregeringen helt har försummat den sammanställning av idéer inför firandet som togs fram under ett idekläckarmöte i fjol. Sammanställningen är, enligt honom, fylld av uppslag med anknytning till Ålands historia.
Annika Hambrudd säger att hon har sett listan i efterhand, men att hon inte kände till den när beslutet om långbord togs.
– Listan härstammar från ett möte i augusti 2019, det var innan jag blev kulturminister. Därför kände jag inte till den. Däremot har arbetsgruppen nog läst förslagen.
Beprövat koncept
Projektledare för Åland 100 är Tiina Björklund, enligt henne handlar själva världsrekordförsöket om att avsluta självstyrelsedagen med en gemensam middag för ålänningarna.
– Det finns ju även ett officiellt program med inbjudna gäster, middagen vid långbordet är tänkt mer som en gemensam avslutning på dagens firande.
Hur arbetades idén fram?
– Idén kommer från vår eventgrupp. Vi vill få ut folket ur stugorna och för att lyckas med det behöver vi tänka stort trots att vi är små. Tanken är att långbordet ska bli återkommande för framtida självstyrelsedagar och då behövs det något som lockar folk.
Konceptet, menar hon, tog man från Helsingfors som varje år firar stadens födelsedag den 12 juni genom att duka upp ett långbord i Esplanaden.
– Det har inget alls att göra med Nordens längsta julmarknad.