Kjell Ekström är författare till boken ”Edvard Westman landskapsmålaren”, och säger att han är förvånad över att ingen annan har skrivit en bok om konstnären.
– När jag gjorde min efterforskning var en notis i ett konstnärslexikon allt jag kunde hitta om honom. Han var en viktig medlem i Önningebykolonin.
Idén till boken fanns sedan länge.
– Jag har tänkt skriva en bok om honom länge. När pandemin började, och man fann sig själv hemma mer, har jag också haft mer tid att skriva.
Den nyutgivna boken är utförligt skriven och använder sig av många olika källor.
– Jag hade allt material jag behövde redan innan arbetet började, tidigare skrev jag en tidningsartikel om honom. Till boken behöva jag lägga ner mer tid på att forska om hans dotter som var en så kallad oäkting.
Ålandskopplingar
Boken tog ungefär ett år att skriva från det att arbetet började.
– Jag tycker om att låta texter mogna, skriver man för snabbt blir det inte bra. Till den här gjorde jag layouten själv, det blir ett mer handfast arbete.
Varför tror du Edvard Westman är relativt bortglömd?
– Han hade svårt att slå i genom i Sverige eftersom han inte hängde med i utvecklingen. Han blev aldrig riktigt accepterad av den svenska konstvärlden, inga museer köpte in hans verk och ingen skrev en avhandling om honom.
Vad fann du extra intressant om konstnären?
– Jag blev särskilt intresserad av honom med tanke på Ålandskopplingen, lokalperspektivet. Han var en skicklig målare som lyckades i Paris, men blev negligerad i Sverige. Det sägs att han hade en knepig personlighet och att han var väldigt kompromisslös. Han gav också alltid ett sken av att han hade det dåligt ställt, men när han dog efterlämnade han en stor förmögenhet.
”Edvard Westman landskapsmålaren” är på 72 sidor.