Kjell Ekström valde att bygga bokpaviljongen med restvirke som blev över då han byggde sitt eget hus bredvid Galleri Berghäll.
– Jag ville inte att det skulle riskera bli ett kalhygge på andra sidan vägen så jag köpte marken. Sedan kom jag på idén med bokpaviljongen och valde att bygga den, säger han.
Fram till bokpaviljongen löper även en liten ”fredsstig” och den som vill kan gå förbi paviljongen och gå en cirka två kilometer lång naturstig som Kjell Ekström anlagt.
Inne i själva huset finns det en bokholk där man kan ta en bok som man vill ha och lämna tillbaka en som man inte längre behöver. Konceptet med bokholkar finns på flera ställen på Åland och antalet holkar stiger med åren.
Tiotals språk
Förutom bokholken har Kjell Ekström även ordnat ett referensbibliotek med böcker på tiotals olika språk. Från referensbiblioteket får besökare inte ta böcker, men det är möjligt att sätta sig ner i någon av fåtöljerna för att läsa i lugn och ro.
– Då jag reser till olika länder brukar jag köpa med mig böcker på olika språk. Sedan har jag även fått flera donerade till samlingen, säger Kjell Ekström.
I referensbiblioteket finns böcker på danska likväl som på burmesiska. Det finns även exemplar som är signerade av författaren själv.
Projektet med La Biblioteca Senza Frontiere har han gjort helt utan bidrag. Bokpaviljongen är öppen för allmänheten och om man vill kan man lämna ett frivilligt bidrag i en låda.