Alla årets åländska frimärken ingår i boken. Flera av dess skapare presenteras i texter på fyra språk. Man påminns om att filateli är en internationell hobby.
Här visas Sanna Manders frimärken med discgolfmotiv. I år firade discgolfbanan på Badhusberget 40-årsjubileum vilket gör den till en av Europas äldsta ännu använda banor.
Illustratören Lasse Harkkala frimärksdebuterade med en bild av det åländska sjörået, som till skillnad från den traditionella sjöjungfrun har två ben och ihålig rygg. Han berättar att han fick inspiration från dagisbarnen i Geta när han ritade sagoväsendet.
I boken finns även ett specialtillverkat grafiskt blad med illustrationen som är signerat av Lasse Harkkala.
Jubileumsloggan
Annika Rehn Zetterqvist designade jubileumsloggan för Åland 100-firandet, som tillsammans med jubileets grafiska profil pryder en serie med frankeringsetiketter.
Den åländska samtidskonsten representeras av en serie frimärken med motiv av Tiina Tahvanainen, Gunnar Sjöblom, Kurt Simons, Minna Öberg, Barbro Eriksson, Erica Signell och Johan Karlsson.
I samband med presentationen av Peter Bergströms fästingfrimärke intervjuas infektionsläkaren och fästingforskaren Marika Nordberg om det åländska fästingforskningen som ligger i framkant.
David Lundbergs frimärken av veterantraktorer utgör andra delen i en treårig utgivningsserie. Årets motiv är en biltraktor från början av 1940-talet och en Valmet 20 från 1956.
Farligt fylla 50
Apropå Carolina Sundelins frimärke av Segelpaviljongen intervjuas byggnadsantikvarie Pia Sjöberg om arbetet med att bevara Ålands kulturbyggnader. Synen på vad som är värt att bevara förändras över tid. Hon säger att hus lever farligast när de fyllt 50 år. Då börjar de behöva underhåll, modernt har blivit omodernt och en ny generation vill förnya.
Självstyrets 100-årsdag uppmärksammas av Jonas Wiléns färgglada miniatyrark som sammanfattar de viktigaste åländska symbolerna.
Med i boken finns även Tiina Tahvanainens märke av havtorndrycker och Martin Mörcks miniatyrark av en hare som utgör nionde delen i serien med åländska horoskopdjur samt Sami Saramäkis julfrimärken.
Bokens texter är skrivna av Gunilla Häggblom och fotografierna är tagna av Christoffer Relander.