Att Medis bjuder in till sin vårsalong är ett av Ålands säkraste vårtecken. Efter att man tvingades hålla fjolårets salong coronaanpassat virtuell, är Medis i år tillbaka med en riktig utställning där besökaren kan känna doften av oljefärger och låta handen smeka över linnetyger.
För första gången prövar man att presentera verk och föremål från olika kurser i gemensamma helheter, arrangerade efter färg och form. Keramiken står på hemvävda dukar, ackompanjerade av målningar på väggen. Det är textillärare Saara Karrenpalo som komponerat ensemblerna.
– Jag har utgått från färger och former som passar ihop, säger hon
– Jag tycker att det är ett spännande sätt att visa upp sakerna på. Det gör att det finns mycket titta på, säger Lin Simons.
Arbetet med ljuset
Hennes konstelever har arbetat med ljus, naturligt och konstgjort, senaste terminen. Här finns flera vyer från Esplanaden med solljuset strilande ned genom lövverket.
Men även ett par spektakulära grupparbeten i olika tekniker. I en niodelad tavla har lika många konstnärer tolkat varsin del av Vasilij Kandinskijs tavla ”Höstlandskap med båtar”.
– Alla har tolkat fritt och sedan har vi fogat ihop de olika delarna, säger Lin Simons.
Det andra stora grupparbetet är en serie på nio bilder som tolkar och illustrerar barnsagan ”Ingenting och allt” av Naima Chahboun och Magdalena Cavallin. Trots att teknik och stilar varierar mellan de olika bilderna hänger helheten ändå ihop väl.
– Jag brukar be kursdeltagarna att lämna in verk som de är speciellt nöjda med. I olja och akryl får man lämna ett verk var. Sedan väljer jag ut. Jag har hållit på så länge med det här att jag ser ganska direkt vad vi ska ha.
Plädar trendar
På textilsidan är det gott om färgglada mattor och dukar.
– Men i år ser vi en trend med många plädar och badlakan i linne. De blir ju så fantastiskt mjuka och fina när man använt dem lite. Och så torkar de fort, säger Saara Karrenpalo.
Till avdelningen mycket ambitiösa arbeten måste Hanna Leppäläs vävda klänningstyg räknas.
– Jag är mycket imponerad. Hon ska låta sy en 1800-talsklänning och har börjat från början genom att väva allt tyg själv.
Saara Karrenpalo förklarar att hon brukar låta sina kursdeltagare bestämma själva vad de vill göra.
– Jag har märkt att de blir mer intresserade av att lära sig nya tekniker på det sättet.
Vårsalongen öppnar med vernissage i morgon onsdag klockan 19. Utställningen visas sedan till den 14 maj.