Föreningen Miniatyrstadens vänners mellandagstrevnad öppnades av den före detta frivilliga brandkåren i Mariehamns hornorkester, som sedan upplösningen 2018 levt kvar i privat regi, iklädda brandhjälmar och stjärngosse-skrudar.
Omkring sextio besökare hade samlats i Mariehamnsmuseets lokaler, som nu för första gången märkts ut med en skylt ute på gatan.
– Det är för att man ska förstå att vi finns här, och vi är väldigt nöjda med att vi har fått upp den. Vi hoppas att det kanske ska komma lite fler spontanbesökare på det här sättet, sade ordförande Gunda Åbonde-Wickström.
På programmet stod framför allt samvaro mellan föreningens medlemmar. Tom Eckerman under artistnamnet DJ Vinyl och Robert Zetterqvist som Dr. Ukulele stod för musikunderhållningen, både live och från grammofonskivor, och så väl servering som allsång och frågesport med vinster anordnades.
Men centralt var presentationen av föreningens nya hemsida, och projektet ”Den virtuella modellstaden” som båda lanseras inom en snar framtid.
För släktforskare
Jonna Kevin, projektledare, berättar att hemsidan har varit något som det varit tal om i flera år, ända sedan nittiotalet, men projektet med att bygga en tog vid för runt ett år sedan. Fram till det att Mariehamns stad sålde Mariepark, där även Miniatyrstaden fanns, låg allt på kulturförvaltningens bord.
– Jag har haft i uppdrag nu i år att försöka nå ut till nya målgrupper, så att Mariehamnsmuseet även når fler barn och unga. Och i det arbetet ingår det också att människor ska kunna hitta oss och framför allt den information som vi har här online. Ifall man till exempel sitter i Amerika och släktforskar tänker vi att det är bra att man kan komma åt informationen, och det är därför vi under året har börjat bygga en hemsida åt museet, säger hon.
Miniatyrstadens vänner har under tiden blivit en medlemsförening i Finlandssvenska hembygdsförbund, och fått tillgång till deras hemsidestjänster.
– Nu spelar vi i samma liga som många andra små hembygdsmuseer i Finland, vilket har sina fördelar. Det som den nya hemsidan framför allt kommer att innehålla blir därför en katalog, baserad på samma system som de andra museerna använder, och det som vi länge har funderat på är hur vi lätt ska kunna organisera informationen så att släktforskare från utlandet lätt kan hitta det de behöver. Det har varit svårt hittills, för sökfunktionerna på de andra sidor som presenterar oss har inte varit så avancerade, säger hon.
På modellstadens gator
Den andra aspekten av projektet är att Dacian Sölgén med hjälp av 360-graders foto har skapat en tredimensionell modell av tre av vitrinerna.
– Den existerar men på grund av att den kräver mycket serverutrymme finns den än så länge bara på ett lite svårtillgängligt ställe på nätet. Vi tror att vi kommer att fixa det här senare under året, att man via vår hemsida ska kunna länkas till den virtuella modellstaden, säger Jonna Kevin.
Det skulle till exempel tillåta en släktforskare att strosa längs med det gamla Mariehamns gator, kanske utanför sin morfars hus, men det ger också möjligheten att i mer detalj studera modellerna i vitrinskåpen.
– Till exempel människorna och djuren är pyttesmå i den riktiga modellen, och Dacian har fotograferat så nära att man kan se detaljer som man annars skulle ha svårt att se. Jag har sett saker för första gången i hans fotografier, så även någon som tror sig vara bekant med miniatyrstaden kanske hittar något nytt, säger hon.
– Jag började intressera mig för modellstaden redan 2012. Sedan när jag började studera till datanom fortsatte jag fundera på om det fanns något sätt att gå in i vitrinerna, för jag tyckte att det kändes mysigt. 2017 köpte jag min första 360-kamera och började fotografera inne i dem, och nu har jag hållit på ett tag med att sätta ihop bilderna, säger Dacian Sölgén.
Arkiv och spel
De som samlats fick en förhandsvisning på hur hemsidan, som inte ännu har lanserats, ska se ut, och även en titt på hur det fungerar och ser ut när man navigerar sig runt den virtuella staden.
– I år har tre av vitrinerna blivit klara, och de kommer att finnas på hemsidan. Det fungerar ungefär som Google Maps, att man kan trycka sig fram och tillbaka längs med gatorna, och ser man på husen kan man få fram information om dem. Har man ett VR-headset ska det gå att göra det som en virtual reality-upplevelse, säger Dacian Sölgén.
Informationen tas ur museets arkivskåp, där var och en av de byggnader som finns representerade i modellen har en egen mapp. Det kan ännu dröja ett tag innan alla elva vitriner finns digitaliserade och tillgängliga på hemsidan, men det är målet.
– Kanske Dacian och någon annan it-intresserad ungdom kan göra någon typ av datorspel, där man kan ha sin mormor eller farfar som avatar och vandra runt i modellstaden och utföra uppgifter. Men det är bara en vision. Vi som anser att folkbildning är det viktigaste tycker att spel kan vara bra om man lär sig något om till exempel historia eller geografi på kuppen. Men det är inget som är på gång nu, utan något vi tänker att modellen i framtiden kanske kan användas till, säger Jonna Kevin.
– Vi gör inte det här bara för att det är coolt att hänga på nätet. För att kosta på oss ett sådant här projekt, som är krångligt och kostar pengar, måste det tillföra något, tillägger hon.