Unga Band är eventet som nog de flesta som sysslar med musik på Åland har någon relation till. Nathalie Hellström minns själv det årliga arrangemanget från när hon var ung.
– Det startade back in the days för att det var jättemånga som hade band på Åland. Det var en boom med ungdomar som spelade i band.
Syftet var då att Unga Band skulle vara en arena för de aspirerande artisterna.
– Alla som har ett band vill ju någon gång stå på scenen. Egentligen handlar det om att alla som skapar musik eller är musiker ska få en chans att stå på scen.
Nya musikformer
Sedan dess har det varit paus i några år innan Unga Band återupptogs 2017, med ny paus under coronapandemin 2019–2020.
– Det är låg tröskel, Uncan är en plats som många har hängt på. Det ska vara tryggt och stämningen ska vara öppen och förlåtande.
Efter att arrangörerna märkte ett växande intresse för olika musikformer hos unga på Åland kom idén om Ung Musik. Som namnet säger är årets upplaga bredare och öppnar för flera typer av musikaliska akter.
– Tidigare skulle det vara ett band men nu kan också de som håller på med till exempel elektronisk musik eller hiphop ställa upp.
Publikens röst väger in
Enligt Nathalie är det många som sitter hemma och skapar egen musik men inte får några spelningar.
– Det finns unga som skapar elektronisk musik och rapscenen är en scen som har växt. Det fanns inte direkt ett forum för dem. Det är också roligare för publiken med variation.
Även publiken har en större roll i årets upplaga.
– Vi korar första, andra och tredje plats utgående från en lista där juryn ger poäng efter kategorier. Publikens röst räknas in i poängsättningen och är 50 procent av den totala poängen.
Rutinerade band och nykomlingar
Årets jury består av musiker Simon Påvals som spelar i ett irländskt band, artisten Tilde Westergård samt Linus ”Pregame” Aldeborg som producerar elektronisk musik.
Vanligtvis är det mest bekanta och familjemedlemmar till bandmedlemmarna som dyker upp. I år hoppas arrangörerna att även andra söker sig till Uncan.
Det bjuds bland annat på 90-tals old school rap, elektronisk musik och jazz.
– Det är allt mellan himmel och jord, vårt mål är att bredda scenen och på det sättet nå ut till många.
Flera av banden kommer från Ålands musikinstitut och några av dem har varit med tidigare.
– Jochum Juslin från musikinstitutet är med och ordnar och har koll på många band.
För musikintresserade
Åldern på deltagarna varierar från 14 till 18 år. För att inte begränsa finns det ingen officiell övre åldersgräns.
– Ibland har bandmedlemmarna haft någon äldre stand in som har fått vara med ändå.
Nathalie och hennes medarrangörer Ungdomsenheten i Mariehamns stad, Folkhälsan på Åland, Ålands Musikinstitut och Ålands Ungdomsförbund hoppas på stor uppslutning från allmänheten i kväll.
– Alla unga som har något intresse av musik och även äldre som har stått på scenen i Unga Band eller har haft ett band är välkomna. Det kan vara kul att se hur dagens unga skapar musik.
Evenemanget är alkohol- och drogfritt och alla som kommer måste blåsa i dörren. Dörrarna öppnas klockan 18.30 och första bandet står på scenen klockan 19.00.