År 2020 blev Olle och Benita Strömbergs livsverk Ålands fotografiska museum en stiftelse, tack vare en donation från Stig Dreijer. Det var ett viktigt steg för att säkra museets överlevnad när två de grundarna träder tillbaka. Nu har nästa steg tagits i och med att museet har anställt en intendent som ska ansvara för driften och utvecklingen. Det är museets ende anställde. Tjänsten hade 16 sökande och styrelsens val föll på åländske Rasmus Olin, som officiellt tillträder den 1 februari.
– Vi valde Rasmus eftersom han har en bred kompetens inom området. Dessutom uttryckte han en mångsidig vision för hur museet kan utvecklas, säger Olle Strömberg.
Med sina drygt 16.000 föremål är Ålands fotografiska museum ett av norra Europas största fototekniska museer. Trots det har antalet besökare aldrig varit särskilt stort. Olle Strömberg vill inte ange några siffror utan nöjer sig med att beteckna besöksmängden som alldeles för liten.
– Mitt jobb blir att pusha ut museet så att fler upptäcker det. Det är ju faktiskt ganska okänt till och med här på Åland. Jag kommer att jobba med PR och sociala medier och vår webbsida. Just nu ligger museet inte i topp bland sökträffarna ens om man söker på namnet, säger Rasmus Olin.
Unika föremål
Han ser stor potential i att berätta om de unika föremål som museet har, som exempelvis upptäcktsresanden Fridtjof Nansens kamera, eller kopior av de första rymdkamerorna från början 1960-talet.
I fotohistoriska entusiastkretsar är det åländska fotomuseet välkänt. Många besökare kommer utomlands ifrån.
– Men vi ska locka även de icke specialintresserade. Vi kan erbjuda spännande interaktiva upplevelser som att få testa att spela in ett tv-program, vi har all utrustning. Eller bli filmad framför en green screen.
En green screen gör att man kan se ut att befinna sig i en helt annan exotisk miljö.
– Vi kan utveckla samarbetet med våra andra lokala museer här på Åland och med andra fotografiska museer i grannländerna.
Just nu pågår svenska nyhetsbyrån TT:s stora jubileumsutställning på Fotografiska museet i Stockholm, dit Ålands fotografiska museum bidragit med över 90 föremål till det återskapade gamla mörkrummet.
– Vi kommer att åka dit snart, dels för att se utställningen igen, nu tillsammans med Rasmus, dels för att diskutera andra möjliga samarbeten, säger Olle Strömberg.
Startade år 2000
Idén till museet uppkom år 2000 då Benita Strömberg förklarade för sin entusiastiskt kamerasamlande make att antingen måste samlandet upphöra av utrymmesskäl, eller så måste de öppna ett museum. Den 9 juni 2001 öppnade Ålands fotografiska museum i Kastelholm. År 2014 flyttades museet till den tidigare skolan i Pålsböle där man huserat sedan dess.
– Jag minns att jag redan då sa till Olle att borde ni hitta ett ännu större hus, säger Rasmus Olin och ler.
En del av samlingen ligger ännu magasinerad.
Den ekonomiska situationen för museet har varit utmanande från början.
– Vi har plöjt med alla våra egna pengar på det här. Museet lever på fortsatta donationer och medel från Paf och Svenska kulturfonden, säger Olle Strömberg.
Att öka besöksmängden vore ett välkommet steg mot större ekonomisk stabilitet.
Bildjournalist
Rasmus Olin är utbildad i bildjournalistik på Mitthögskolan i Sverige. De senaste sju åren har han arbetat som fotograf och ljud- och bildtekniker på Ålands radio. Innan dess var var han fotograf på Nya Åland där han även var med när tv-kanalen Åland 24 lanserades. Det var så han lärde känna Olle Strömberg.
– Vi gjorde en serie filmer om gamla kameror. Sedan dess har jag hängt en hel del här ute på museet, säger Rasmus Olin.
Hur känns det då för Olle och Benita Strömberg att lämna över ansvaret för sitt livsverk?
– Det känns hur bra som helst. Vårt huvudmål har hela tiden varit att se till så att museet överlever även utan oss. Och det gör det nu. Så vi ska vara lediga i sommar, pröva på det där som kallas för semester, som vi hört talas om, men inte haft tid att pröva tidigare.
Men Olle Strömberg lovar att rycka in om det behövs. Och hur det går med Benita Strömbergs hembakta bullar i kaféet återstår att lösa.