När man tänker åländsk rock på 80- och 90-talen tänker man kanske främst på Limelight och Good Evening Manchester, GEM.
– Men det finns så många fler band än så. Det fanns faktiskt en hel massa band och min målsättning är att få med så många som möjligt, säger Fredrik Rosenqvist.
Han har redan inlett arbetet och har många intervjuer inbokade.
– Nyligen träffade jag till exempel Lars-Eric Mattsson, gitarrist, producent och kompositör. Och hittills har alla jag kontaktat om en intervju varit entusiastiska och velat ställa upp.
Idén att skriva boken fick han när han och Sebastian Boman satt och brainstormade.
– Jag kände att jag ville skriva en ny bok och plötsligt då jag snackade med Sebastian Boman föll polletten ned. Det är ju den här boken jag ska skriva! Det har inte skrivits några böcker om åländska band, i synnerhet inte om åländsk rockmusik, det behövs. Det är en kulturgärning att samla in materialet medan man ännu kan.
Annan tid
Fredrik Rosenqvist beskriver 80-talet och 90-talet som en helt annan tid när det kommer till hur man såg på musik och hur den konsumerades.
– I dag är musiken så tillgänglig för alla, det går inte att jämföra. Man kan välja och vraka vilken musik man vill ta del av, från jordens alla hörn. Då för 30-40 år sedan kom det verkligen mycket folk på spelningarna, även till band som inte var särskilt kända. Musikerna tjänade också hyfsat.
Varför tror du det var så, att så många kom till spelningarna?
– Det fanns helt enkelt inte så mycket annat att göra, man slöt upp helt enkelt.
För det här projektet har Fredrik Rosenqvist fått 5.000 euro från föreningen Finlands facklitterära författare.
– Det täcker arbetskostnaderna i ett par månader, så det här blir man inte rik på. Men det är ett jäkligt skoj arbete.
För att hitta så många band och musiker som möjligt gör han mycket research.
– Jag har en excel-fil med en massa namn och jag har delvis utgått från en sajt på nätet där många namn finns samlade som jag tror att Tom Wiklund i tiden satte ihop. Men visst kommer det att handla om just GEM och Limelight men också till exempel LEM och The Doctors.
Mycket bilder
Han hoppas att han ska få mycket bildmaterial.
– Det gäller att fråga runt och efterlysa bilder. Men jag tror inte just det ska bli ett så stort problem, det togs överlag mycket bilder som i dag finns sparade, då innan allt blev digitalt. Svårare är att få tag i alla personer jag vill få tag i, en del personer verkar nästan ha gått under jord.
Hans eget musikintresse har funnits med så länge han kan minnas.
– Jag gillar mest rock, allt från rock´n´roll till metal men också hiphop.
Om allt går som planerat är tanken att boken ska komma ut till hösten.
– Jag siktar på oktober- november 2023. Risken finns att materialet svämmar över och det blir både en bok om 80-talet och en om 90-talet, men vi får se.
Fredrik Rosenqvist eget favoritband från den här eran är BÖD, Bröilers of Death.
– De spelade tyngre rock och dem har jag sett spela flest gånger.