När Ålandstidningen når systrarna Chanfreau sitter de i en hotellobby i Helsingfors och har kvällen innan firat med förlaget Schildts & Söderströms att deras bok ”Giraffens hjärta är ovanligt stort” vunnit Finlandiapriset i barn- och ungdomslitteratur 2022. Det är inget litet pris, det är fullt jämförbart med det prestigefyllda Augustpriset i Sverige och prissumman är 30.000 euro. Fortfarande är känslorna omtumlade och en bubblande glädje går inte att ta miste på.
– Den här bokens stora styrka är att vi gett den den kärlek som boken behövt och vi har inte haft några betungande förväntningar på oss, säger Amanda Chanfreau som står för bokens rika illustrationer.
Sofia Chanfreau har skrivit texten.
Boken handlar om tioåriga Vega som bor på Giraffön tillsammans med sin pappa. Hon ser sådant som ingen annan ser, bland annat fantasidjur som håller henne sällskap i vardagen. Vega har aldrig träffat sin mamma, och när hon frågar pappa och morfar Hektor talar de i gåtor. När pappa dessutom skaffar sig en flickvän, samtidigt som Vega får en oväntad brevvän, ger sig Vega ut på äventyr för att leta reda på sin mamma. Den har beskrivits som en bok med magisk realism som handlar om längtan efter en familj och om längtan att bli sedd och älskad för den man är.
En dröm
– Det här är en story som funnits med mig länge men som jag började skriva för många år sedan då jag gick en författarskola i Lund. Sedan har jag ändrat i storyn flera gånger, berättar Sofia Chanfreau.
Hon säger att berättelsen är ett hopkok av den egna uppväxten på Åland, av en tillskruvad verklighet och den egna mentaliteten hon hade som barn. Morfar Hektor i boken har sin inspiration i den egna morfadern i Österbotten.
Amanda och Sofia Chanfreau säger att det från början var ganska självklart att de två skulle jobba tillsammans med boken.
– Det har varit vår dröm. Ska det här bli boken vi gör tillsammans? Tanken om att skapa det här ihop har funnits länge, säger Amanda Chanfreau.
För henne har illustrationerna varit ett projekt som legat på hyllan i flera år. Livet har kommit emellan och båda systrarna bor för tillfället i Malmö där Amanda jobbar som tatuerare och har en egen studio medan Sofia är musikproducent och ljudtekniker.
– Vi har haft kontakt med andra förlag. Men när vi väl skickade in manuset till Schildts & Söderströms kändes det jättebra, att ge ut i Finland. Vi fick omedelbart en fin kontakt med vår förläggare Karin Berglund som var så entusiastisk över boken så det smittade av sig, säger Sofia Chanfreau.
De säger att det varit en styrka att bok- och författarbranschen är ny för dem.
– Vi hade egentligen inga referensramar till bokbranschen i och med att den inte är den bransch där vi har våra yrken. Vi har kunnat ge boken den tid den behöver utan några vinstdrivande krav. Jag som illustratör har kunnat sitta med illustrationerna länge och tänkt att jag jobbar för min systers bok så att illustrationerna har blivit väldigt matchade med texten, säger Amanda Chanfreau.
– Ja, skrivandet har fått vara enbart lustfyllt för mig vilket förstås varit en stor fördel, säger Sofia Chanfreau.
Till Åland
Sex böcker, varav tre skrivna på svenska, var nominerade till priset. Enväldig domare var skådespelaren och klassläraren Ernest Lawson.
”Nu var det inte jag som gjorde valet utan den Ernest som läste alldeles för lite som barn. Han skulle ha läst den här boken. Om och om igen. Bokens skapare har lyckats bygga en värld där bokstavligen allt är möjligt. En värld vars gränslöst rika språk och illustrationer du aldrig vill lämna”, skriver Ernest Lawson i sin motivering.
Amanda och Sofia Chanfreau utesluter inte kommande gemensamma böcker även om ingenting konkret finns i röret just nu. De väntas komma till Åland över julen men har än så länge inget tillfälle inplanerat där de exempelvis skulle signera böcker.
– Men vi har ett bra samarbete med Mariehamns bokhandel så det är väl inte helt omöjligt.