Sofia Chanfreau har skrivit berättelsen medan systern Amanda Chanfreau gjort illustrationerna till barnboken. Idén till berättelsen om Vega som bor på Giraffön uppstod för flera år sedan, då Sofia Chanfreau gick en författarutbildning i Lund.
Giraffön, som är platsen där huvudpersonen i boken bor, baserar sig egentligen på Åland.
– Jag började med att skriva om olika barn som bodde på en ö. Ön var från början Åland, men jag ville göra det mer tillskruvat och absurt så då fick det bli Giraffön. Det är Åland men sett genom Vegas väldigt fantasifulla ögon, säger Sofia Chanfreau.
Boken handlar om Vega som växer upp med sin pappa och morfar på Giraffön. Vega vet inte var hennes mamma är och läsaren får följa letandet efter hennes mamma och Vegas vanliga vardag.
Ålandskopplingar
Systrarna Chanfreau, som är från Åland, ville att ålänningar skulle kunna känna igen sig i boken.
– När jag illustrerat öriket, de röda klipporna och naturen har jag hämtat inspiration från Åland. Jag hoppas att folk kommer att känna igen en del platser i bokens illustrationer. De är i gråskala vilket var en utmaning i sig, men jag har försökt mitt bästa för att läsaren ska kunna känna igen sig, berättar Amanda Chanfreau.
Författaren Sofia Chanfreau har placerat ut vissa saker i boken som hon hoppas att läsare ska kunna känna igen.
– Jag har bland annat lagt en del av berättelsen i mitt eget kvarter där jag växte upp, i västra hamnen. I boken bor Vegas morfar uppe på Lotsberget så det området är också taget från Åland. Skolbyggnaden som är stor, gul och pampig är inspirerad av Ålands lyceum. Det finns även färjor med taxfree-butiker fyllda av godis som går till och från Giraffön, berättar hon.
Att skriva en barnbok är en dröm som Sofia Chanfreau har haft väldigt länge.
– Jag var ett väldigt skrivande och läsande barn själv. När jag började skriva boken hade jag inte planerat att den skulle vara en barnbok, men så blev det.
Mycket av sin inspiration har hon fått från sagor hon tyckt om som liten.
– Jag var lite av en sagotant när jag var liten. Jag är dragen till sagor och mytologi och jag inspireras av exempelvis Mumin och Narnia. Jag har bland annat fått som feedback att det finns en del melankoli och vemod i texten och där har jag säkert hämtat en hel den inspiration från Mumin, säger Sofia Chanfreau.
Amanda Chanfreau funderade mycket på hurdana illustrationer som hon själv tyckte om som liten
– Jag tyckte väldigt mycket om att titta på stora och detaljrika bilder, där det händer mycket och man kan upptäcka nya saker varje gång man tittar på dem. Jag har alltid gillat hela uppslag där det är en enda stor bild där det finns hur mycket som helst i samma bild.
Smidigt samarbete
Att arbeta tillsammans med sin syster har varit jätteroligt och fungerat väldigt bra tycker Sofia Chanfreau.
– Såklart är vi systrar och kan gnabbas om saker, men professionellt sett är vi en väldigt bra kombination. Vi har varit som ett tåg och det har känts väldigt enkelt att få rätt bild direkt. Om jag har beskrivit något i text och sedan har hon ritat upp det så har jag känt att det är exakt så det ser ut och precis tvärtom att jag har kunnat skriva till saker efter att ha sett hennes bilder, säger Sofia Chanfreau.
– Det har varit jättekul att arbeta tillsammans och vi har alltid haft en väldigt likartad typ av kreativitet även om vi skapar på olika sätt. Vi har egentligen alltid varit medvetna om att vi matchar bra kreativt och att vi har samma typ av fantasi. Jag vet alltid hur figurerna hon beskriver ska se ut och vice versa, om jag ritar en figur vet hon vad den heter, säger Amanda Chanfreau.
Amanda Chanfreau arbetar som tatuerare till vardags och berättar att illustreringsprocessen till boken har skilt sig från hennes vanliga kreativa arbete på flera sätt.
– Jag är van att arbeta med illustrationer i ett väldigt direkt format. Men att illustrera en barnbok är en helt annan form av berättande och jag fick stiga ur min comfort-zone men det var väldigt roligt att få göra det.
Morfarn i boken är baserad på systrarnas egen morfar vilket har gjort det lätt för båda systrarna att beskriva honom och illustrera honom och hans hem i boken.
– Det finns ju ingen bättre än en syster som har haft i princip samma uppväxt som en själv för att förstå vad jag beskriver, säger Sofia Chanfreau.
Bägge systrar har fått mersmak och tycker att det skulle vara roligt att göra en bok tillsammans i framtiden igen.
– Vi har lärt oss så mycket i det här projektet. Nästa gång tror jag vi blir ännu mer effektiva när vi fått så många lärdomar från den här boken, säger Sofia Chanfreau.
Hittills har boken fått väldigt positiv respons av läsare i olika åldrar.
– Vi har varit förvånade över hur mycket bra respons vi fått för boken. Det känns otroligt att den finns hemma hos främmande människor nu och att folk bemöter den med så mycket kärlek, säger Sofia Chanfreau.