I morgon öppnar en utställning på stadsbiblioteket om hur det var och hur det är att vara ung på Åland. Med texter, bilder och filmer redovisar studeranden vid utbildningsprogrammet för barnledare sin undersökning av villkoren för barn och unga då och nu. Man har tagit fram information om Ålands kommuner och intervjuat sakkunniga och äldre om barnuppfostran, ungdomskultur och högtider genom tiderna.
– Jag undersökte skärgårdskultur genom att intervjua på Vårdö. Vi pratade till exempel om vilka olika högtider man firade när de var unga, berättar Ronja Andersson som går i trean.
Mycket skiljde dåtidens barns livsvillkor från dagens.
– Då fick barnen hjälpa till mycket mer i hemmen. Och de äldre generationerna passade de små barnen. Det fanns inga dagis som i dag.
På en vägg sitter citat från intervjuade äldre ålänningar:
”På våren kokades alla vita kläder och sänglinne i lut och sedan sköljdes det i sjön. De kokade egna tvålar.”
”Morfar tycker att skillnaden mellan i dag och förr i tiden är att man kunde läsa mer och man läste mer då än man gör i dag, man har mycket annat i dag som man håller på med (40-talet).”
”På kaffekalas kom också prästen och höll läsförhör och drack kaffe.”
Bakom skärmar
För att ta reda på mer om hur unga har det i dag intervjuade hon och klasskamraten Haley Lindholm den tidigare fältaren Sandra Jourdan.
– Det har blivit svårare att nå ut till unga i dag. Vi slogs av hur mycket som ändå arrangeras för unga runt om på Åland. Men det är svårt locka dit unga. De sitter bakom sina skärmar i stället, säger Haley Lindholm.
1925 fick Åland sin första läroplan. 2021 kom den senaste. På utställningen jämförs de två dokumenten. Det går snabbt att konstatera att synen på skolans roll har ändrats från att drilla fram lydiga medborgare till dagens mer kreativa och ifrågasättande unga.
Ronja Andersson valde barnledarprogrammet eftersom hon gillar ungar och tycker att det är viktigt att ge dem en bra start i livet. Haley Lindholm säger att hon gärna vill arbeta som elevassistent på någon skola.
Lärarna Lotta Nordström och Petra Malmström är imponerade över hur mycket material de studerande fått ihop.
– Grundidén var att göra ett projekt apropå Åland 100 som hade att göra med det som de studerande läser i sina kurser, som kunde ge lite nyttig extrakunskap, säger Lotta Nordström.
Utställningen öppnar med vernissage i morgon torsdag.
– Då kommer lärare och fler studerande från skolan. Vi tänkte ha en liten frågesport om utställningen.