Det är klart att det blir EW Finland Oy och flakfärjan Mergus som inleder trafik på tvärgående linjen den 1 oktober förutsatt att ingen besvärar sig mot beslutet.
– Vi kommer att teckna avtal, det är ingen förhandlingsfråga, säger infrastrukturminister Christian Wikström (Ob) med anledning av det öppna brev som Kumlinge kommunstyrelse i fredags skickade till landskapsregeringen. I brevet kräver de att få all tillgänglig fakta om Mergus och de uttrycker samtidigt sin oro för hur trafiken ska fungera med betydligt färre bilplatser än tidigare.
– Vi har accepterat anbudet. Trafiken måste löpa, säger han.
Christian Wikström menar att Kumlinges skrivelse visar att man insett faktum. Landskapsregeringen ska snart inleda arbetet med turlistorna och där kan skärgårdskommunerna framföra sina behov av tätare turer.
Vad utgick ni ifrån när ni satte minimikraven för tvärgående linjen?
– Kraven är baserade på det behov som finns på linjen. Det är ofta så att kommunerna vill ha större fartyg och mer trafik än vad behovet är.
Christian Wikström menar att man inte kan ha väldigt strikta krav i en upphandling eftersom det begränsar anbuden och kan leda till dyrare avtal. Han säger att kraven vid den här upphandlingen är desamma som gången före, när JL Shipping med ms Odin vann anbudet.
”Sticker ut”
Kumlinge kommunstyrelse påpekar också att behovet av bilplatser är större på sommaren är de 26 bilplatser som finns.
– Kapacitetsutnyttjandet på vintern har varit lågt på linjen, så är det för hela skärgården. Men framförallt är det lågt på Tvärgående linjen på vintern. Det är något som sticker ut i statistiken, säger Christian Wikström.
Upprättande av minimikrav för upphandlingen sköts av landskapsregeringen.
– Det är mitt ansvar att upphandla trafiken efter det behov och den summa pengar som finns.
Men ser man inte på skärgårdens behov?
– Vi ser behoven på basen av den faktiska nyttjandegraden av trafiken.
Oro för brister
Skärgårdsborna har uttryckt oro över handikappanpassningen och väderförhållanden, att man får vatten och is över sig.
– Handikappanpassningen är ett krav och det är hanterat. Att vinna en upphandling kan innebära att man måste investera i tonnaget. Men de detaljerna blir offentliga först när avtalet är tecknat.
Det innebär att Mergus kanske inte ser ut som den gör i dagsläget när den inleder trafiken på tvärgående linjen.
Vad händer om det visar sig att alla farhågor är sanna, att Mergus inte är lämplig för tvärgående linjen?
– Kraven måste uppfyllas. Om de inte uppfylls är det grund för att säga upp avtalet, säger Christian Wikström.