När den nya spellagen trädde i kraft i Sverige vid årsskiftet blev det obligatoriskt för alla spelbolag med svensk licens att ansluta sig till det nationella självavstängningsregistret Spelpaus.se som upprätthålls av Spelinspektionen. Trots det kunde flera avstängda spelare gå in och spela hos Paf, något som nu leder till böter.
Spelinspektionen meddelade på fredagsmorgonen om sanktioner mot två spelbolag som brutit mot regelverket. Det ena bolaget är Paf Consulting, som får en anmärkning och en sanktionsavgift om 100.000 kronor, medan Maltabaserade Genesis Global dröjde längre med att åtgärda problemen som även berörde flera spelare och straffas därför hårdare. Bolaget får en varning och en sanktionsavgift om fyra miljoner kronor.
Spelinspektionen uppger att man de första dagarna efter lanseringen av spelpaus kontaktades av personer som hade kunnat spela trots att de hade stängt av sig i registret.
– Vi ser ytterst allvarligt på att det här kunde ske. Vi hade nog utgått från att alla aktörer skulle följa regelverket, säger My Hamrén, pressansvarig på Spelinspektionen.
Åtgärdades på ett dygn
I sanktionsbeslutet framhålls även att bolagens testmiljö för datasystemen öppnade den 5 oktober för att funktionaliteten mot Spelpaus skulle kunna säkerställas. Att funktionen var helt ny och att Paf reagerade snabbt ses ändå som förmildrande omständigheter.
Vad var det som hände?
– Det var synkroniseringen mellan vårt datasystem och Spelpaus som inte fungerade på nyårsdagen. Fyra personer hörde då av sig till oss och sade att de kunde logga in trots att de registrerat sig. Vi stängde då av de här personerna själva och sedan åtgärdade vi problemet den 2 januari på eftermiddagen. Spelinspektionen hörde sedan av sig till oss dagen därpå, förklarar kommunikationschef Ludvig Winberg.
Vad gör ni för att det inte ska upprepas?
– Vi hade testat det på förhand och allt verkade fungera, men trots det så visade det sig att det fanns det en bugg i systemet. Nu fungerar det, det måste det göra, det ingår i våra licensvillkor.
Hur påverkar det här förtroendet för Paf?
– Det är klart att det inte är bra. Vi måste rätta oss och se till att det fungerar. Vi vill ju se oss som den bästa när det gäller spelansvar.
Mest långa avstängningar
Spelpausen är en del av ett stärkt konsumentskydd som ingår i den nya spelregleringen för att begränsa de negativa effekterna av spel. Hittills har nära 29.000 personer valt att stänga av sig.
– Man kan välja att stänga av sig i en, tre, sex eller tolv månader eller tills vidare. En majoritet väljer faktiskt att stänga av sig i ett år eller tills vidare. Det tyder på att man ändå har en insikt om att man spelar för mycket, säger My Hamrén.
Hon förklarar att de som ansluter sig till Spelpaus.se stänger av sig från allt licensierat spel i Sverige som kräver registrering. Dessutom får spelbolagen inte skicka direktreklam till dem som har stängt av sig.
– Det förekommer att folk vill häva avstängningen, men det är ingenting som vi på Spelinspektionen kan göra. Personen har själv valt att ta paus från spelandet och det är en registrering med många moment, så det sker nog inte av misstag, trots att några hävdat det.
– Det är ett definitivt beslut och därför är det allvarligt när det sker misstag som gör att spelare riskerar att fortsätta.
Finns det flera sanktionsfall som är aktuella?
– Just nu finns ett tredje tillsynsärende som är under utredning. Det gäller också överträdelser beträffande Spelpaus som skedde i början av januari. Jag kan inte säga när beslutet kommer, men det blir nog inom kort.
Dyrt att bryta mot reglerna
Storleken på sanktionsavgiften bestäms bland annat av bolagets omsättning i den licenspliktiga verksamheten och hur allvarlig överträdelsen är. Enligt lag kan avgiften uppgå till minst 5.000 kronor och som mest tio procent av ett bolags årsomsättning vid överträdelser.
För Genesis beräknar myndigheten att bolaget har en omsättning på 2,4 miljarder kronor. Paf Consultings omsättning uppskattas till 930 miljoner kronor på basen av siffrorna för årets två första månader.
Enligt den nya spellagen är en varning en allvarligare påföljd än en anmärkning. En varning kan betyda att spelinspektionen kan dra in ett bolags spellicens upp till sex månader och i grova fall återkalla den helt.
Jonny Mattsson