Arbetet har pågått i ett och ett halvt år, och det är en märkbart nöjd kvintett på Ålandsmejeriet som presenterar resultatet. Kortfattat kan man säga att mejeriet nu fått intyg på sitt kvalitetsarbete i hela kedjan från mjölkproducent till butiksförsäljning.
– Det är en 50-sidig att göra-lista som vi strikt måste följa, säger mejerichef Hans Wickström och berättar att ord som avvikelserapportering, internrevision och korrigerande åtgärd nu även hörs i samtalen kring kaffebordet.
Alla skeenden i processen måste dokumenteras. På det här viset garanteras kvaliteten i slutändan för konsumenten‚ det blir säkrare livsmedel helt enkelt. På fyra timmar ska ett fel kunna spåras. Fast man klarar det på två, tillägger Hans Wickström.
– Extra skoj att vi är först i Finland med det här. Det här är nyckeln till marknaden. I Sverige är det ett krav för att man ska få vara med och sälja, säger vd Johannes Snellman.
Enligt försäljningschef Stefan Blomqvist har en del diskussioner legat på is i väntan på certifikatet. Nu återupptas de.
– Kunderna är måna om att kunna garantera produktsäkerheten gentemot konsumenten. Alla andra delar har vi i stort sett haft på plats, säger han.
Vilka kunder man förhandlar med avslöjar han inte, annat än att det handlar om stora kedjor.
Kan det här vända trenden för mejeriet?
– Det kan det, och det kommer det att göra. Det här är en viktig del av det, säger Stefan Blomqvist.
Nästbäst i klassen
Kvalitetscertifieringen heter British Retail Consortium (BRC) Global Standard – Food, och finns i 123 länder. I juni i år reviderades hela Ålandsmejeriets verksamhet under två dagar. Man fick det nästbästa betyget, B, på en fyrgradig skala.
Varför fick ni inte ett A?
– Vid certifieringen tittar man på alla små detaljer. För att uppnå ett A ska man ha allt hundra procent, säger kvalitetssamordnare Bengt Johnsson.
– B är det bästa man kan få första gången, säger Hans Wickström.
Varje år görs en ny revision.
Blir det ett A nästa gång, eller är det ouppnåeligt?
– Nej, det är det inte. Vi har satt i gång den interna revisionen i verksamheten, och det hjälper oss att kontinuerligt bli bättre, säger Bengt Johnsson.
Krävts stor insats
Hur mycket arbetet med certifieringen kostat vill Johannes Snellman inte gå in på, men säger att det varit ”blod, svett och tårar”. Visst har det också gjorts en ekonomisk insats, men hur stor den är avslöjar han inte.
Stor insats?
– Betydande.
Förutom att man utbildat personalen har man också utrustat lokalerna enligt BRC-kraven.
– Det är ett omfattande arbete, och det har krävt att man ställt om sitt tankesätt, säger Bengt Johnsson.
Mejerist Marjut Holm-Wirtanen säger att det var lite motigt i början, men nu ser personalen flera fördelar. Bland annat är det nu enklare att till exempel ta in vikarier eftersom alla rutiner finns nerskrivna. Ett lagråd, där bland annat hon själv sitter, ska hålla koll på ny lagstiftning.
– Vi får en bättre helhet, säger hon.
Nästa steg är att certifiera verksamheten för den ekologiska produktionen. Enligt Hans Wickström är systemet uppbyggt så att man framöver även ska kunna certifiera Ålandsbagarn.
Sandra Widing