De åländska kommunerna har mycket att diskutera med landskapsregeringen. Sunds kommun hade en lång lista inför mötet med ministrarna i går kväll. Ämnet golf fanns inte ens med.
-Vi har så många andra frågor, säger kommundirektör Christina Nukala-Pengel.
SUND Ett 20-tal personer är på plats i Sunds skolas matsal för att höra vad landskapsregeringens ministrar har att säga om aktuella frågor som är viktiga för Sunds kommun.
Landskapsregeringens besök är en del av den så kallade kommunrunda som görs till alla åländska kommuner.
Inför mötet har Sunds kommun ställt samman en lista över vilka frågor man vill diskutera. Här finns frågeställningar som är gemensamma för många kommuner, som barnskydd, landskapsandelar och enskilda avlopp. Men även ämnen som är specifika för Sund, till exempel ett besökscentrum i Bomarsund och den tunga trafiken på Gunnarsbyvägen.
Ekonomiska förbehåll
Från landskapsregeringen är lantråd Viveka Eriksson (Lib), Katrin Sjögren (Lib), Roger Eriksson (Lib), Veronica Thörnroos (C) och Mats Perämaa (Lib) på plats för att besvara frågorna. De flankeras av kommunstyrelsens ordförande Krille Mattsson och kommunfullmäktiges ordförande Jens Andersén.
Som för att värja sig mot alla önskemål på förhand betonas den ekonomiska verkligheten av nästan alla ministarna redan när de presenterar sig.
-Sparbudgeten kommer att leda till många obekväma beslut. När den ska verkställas blir det tydligt vad handlar om, säger Viveka Eriksson.
-Vi har tappat 100 miljoner euro på två år, säger finansminister Mats Perämaa.
Hårt belastad väg
Ekonomin tas också fram som argument i en trafikfråga som Sunds kommun drivit sedan en tid: möjligheten att låta Gunnarsbyvägen bli en landskapsväg och inte som nu en bygdeväg.
-Vägen är exceptionellt utsatt, säger Krille Mattson.
Orsaken är att kompostmaterial från hela Åland dagligen körs med tunga fordon till Ålandskomposten.
-I dagsläget finns inga planer på att omstrukturera Gunnarsbyvägen till landskapsväg. Och inga andra vägar heller, säger Veronica Thörnroos.
-Det kanske blir möjligt när finanserna blir lite bättre, säger hon.
Hon lovade ändå att se på frågan om Sund gör en ny anhållan gällande Gunnarsbyvägen. Hon vill dock gärna att landskapsregeringen först fattar ett principbeslut om vad som ska styra valet av vilka vägar som blir landskapsvägar.
"Svarte Petter"
Andra frågor lovar landskapsregeringen att titta närmare på. Kommundirektör Christina Nukala-Pengel tar upp ett problem som kommunen har med socialvårdslagstiftningen. "Svarte Petter på hand och väldigt dyrt", kallar Krille Mattsson det.
Det handlar om att den kommun som inleder en utredning i ett barnskyddsärende blir betalningsansvarig för barnet även om det sedan flyttar till en annan kommun. Ansvaret kan i vissa fall ligga kvar på kommunen tills barnet fyllt 21 år och, har det visat sig i ett fall i Sund, även om personen flyttar till Sverige.
-Det här kan drabba en kommun väldigt hårt, säger Christina Nukala-Pengel.
Socialminister Katrin Sjögren svarar att det finns pengar avsatta för en utredning om socialvården.
-Vi ska titta närmare på hela socialvården under det här året, lovar hon och nämner ett socialvårdsförbund i stil med ÅHS som en modell som en möjlighet.
Efter gårdagskvällens besök i Sund är det första varvet i landskapsregeringens satsning på kommmunrundor snart avklarat. Nu återstår nu bara för Vårdö att få ministrarnas odelade uppmärksamhet en stund.
Anna Jakobsson