De elever på Åland som inte är med i den evangelisk-lutherska kyrkan ska inte delta i den vanliga religionsundervisningen. Men många skolor på Åland följer inte lagen.
Samtliga skolor Ålandstidningen har talat med låter alla elever som vill delta i den vanliga religionsundervisningen.
Om en elev inte är med den i evangelisk-lutherska kyrkan och om föräldrarna begär det ordnar skolan undervisning i livsåskådningskunskap. Eller så får föräldrarna själva sköta religionsundervisningen.
-Men de allra flesta som tillhör något annat samfund deltar faktiskt i den vanliga religionsundervisningen, säger Mikael Rosbäck, rektor på Strandnäs skola.
Vill integreras
Kjell Nilsson, prorektor på Ålands lyceum, är av samma uppfattning.
-De allra flesta vill att deras barn ska lära sig hur vårt samhälle fungerar.
Både Ytternäs och Övernäs skola ordnar undervisning i livsåskådningskunskap, men även i dessa fall får de elever som vill delta i den vanliga religionsundervisningen, även om de hör till ett annat samfund.
Stina Colérus, chef på landskapets skolbyrå, anser däremot att skolornas agerande inte är förenligt med den åländska grundskolelagen som den är utformad i dag.
-I det fall en elev tillhör ett annat trossamfund, och om inte vårdnadshavaren ordnar undervisningen på egen hand, ska eleven delta i livsåskådningskunskap.
Och det är skolorna som ska se till att detta följs?
-Ja.
Fast det gör de uppenbarligen inte.
-Sannolikt följer skolorna i dessa fall den finländska modellen. Enligt den kan en elev som inte hör till majoritetssamfundet, eller något
religionssamfund alls, delta i skolans religionsundervisning om vårdnadshavaren
så önskar.
Vad ska ni göra åt det?
-Vi får följa upp detta och ge tydligare anvisningar till skolorna i fortsättningen.
Efter samtalet med Ålandstidningen agerar Stina Colérus direkt. Hon författar och skickar ut ett brev till skolorna där hon klargör att elever som inte är med i församlingen ska läsa livsåskådning om inte föräldrarna ordnar undervisningen.
Skolorna gör annan tolkning
Rektorerna blir alla förvånade över att skolbyrån gör denna tolkning.
-Jag har inte tolkat det på det sättet. Om min tolkning sedan är rätt är en helt annan femma, säger Mikael Rosbäck.
Däremot säger alla att de måste vidta åtgärder om det faktiskt visar sig att de agerat felaktigt. Samtidigt är de kritiska till att vissa elever måste utestängas, mot deras och föräldrarnas vilja, från religionsundervisningen.
Läs hela artikeln och mer om detta i måndagens tidning.
Fredrik Rosenqvist