Det blir en senare fråga att konstruera den föreslagna medieavgiften så att den blir laglig.
Det förslag som presenterades tidigare i veckan är bara ett första steg på vägen mot ett mediepolitiskt program, betonar kulturbyråns chef Jan-Ole Lönnblad.
MEDIA Flera av Ålandstidningens läsare har ställt sig undrande till lagligheten i landskapsregeringens förslag om en obligatorisk medieavgift för alla åländsk hushåll. Frågan de ställer är om det är lagligt att skicka fakturor även till hushåll där ingen har möjlighet att se tv?
I ett mejl till Ålandstidningen bevarar byråchef Jan-Ole Lönnblad frågan:
-Programförslaget är ett första steg på vägen mot utformandet av ett mediepolitiskt program. Syftet har inte varit att ge fullständiga svar på alla frågeställningar utan att lyfta saker som behöver åtgärdas under en programperiod, skriver han.
Kommitté ska tillsättas
Det betyder att vissa saker kan falla bort på vägen och att andra saker kan tillkomma innan programmet antas av landskapsregeringen.
-Många av de synpunkter som framkommer i dokumentet behöver bearbetas och utredas vidare. Det gäller inte minst finansieringsfrågan. Men tills vidare kan man besvara frågan med att lagligheten kommer att vara beroende av hur en reviderad lag formuleras och hur saker specificeras.
När programmet antagits ska en kommitté utarbeta ett förslag till en reviderad rundradiolag.
-Det blir den kommitténs sak att närmare fundera över just den här frågan, skriver Jan-Ole Lönnblad.
I Finland har frågan om en medieavgift nyligen lagts på is till efter valet i vår, påpekar han.
-Frågan har föregåtts av en - som jag har förstått det - grundlig utredning. Orsaken till att den obligatoriska medieavgiften inte har kommit vidare där torde inte vara laglighetsproblem utan politisk oenighet, skriver Jan-Ole Lönnblad.
Finns en gråzon
Lennart Grufberg, boende i Mariehamn och pensionerad från sin tjänst som riksrevisor vid Riksrevisionen i Sverige, säger att det finns en gråzon mellan skatter och avgifter.
Som riksrevisor ansvarade han bland annat för en rapport om svenska statens uttag av tvingande avgifter.
-Det är lite snårigt vad som är avgift och vad som är skatt, säger Lennart Grufberg.
Han kan inte uttala sin om rättsläget i Finland, men i Sverige är normalt sett avgifter kopplade till en viss tjänst. Däremot måste alla fastigheter betala kommunala avgifter för avfallshämtningen. Ett annat exempel på avgifter i gråzonen är arbetsgivaravgifterna.
-De betalar man in för att man sedan ska få tillbaka dem. Men man betalar mer om man har högre inkomst, och då får man inte tillbaka allt som man betalat, säger Lennart Grufberg.
Betala för stug-TV?
En annan fråga som oroar vissa personer är ifall man i framtiden ska behöva betala två avgifter om man har fler TV-apparater, till exempel både hemma och i stugan.
- Det tror jag inte någon behöver vara rädd för. Förslaget innebär inte att något ska försämras, bara att alla ska betala för sig som har möjlighet att utnyttja utbudet, säger Jan-Ole Lönnblad.
Enligt förslaget till mediepolitiskt program borde det övervägas om en halv avgift kan tas ut av personer som bara visas på Åland halva året eller ännu kortare tid. Men tanken är inte att den som har sitt sommarboende på Åland någon enstaka vecka ska betala.
-Det vi har diskuterat är om vistelsen varar flera månader per år, säger Jan-Ole Lönnblad.
Anna Jakobsson