Ett enigt lagting godkände i går kulturutskottets betänkande om hur gymnasialutbildningen ska se ut i framtiden.
Målsättningen är att det bara ska finnas två gymnasieskolor redan 2011.
LAGTINGET Kulturutskottets förslag till gymnasiereform går ut på att det ska finnas två skolor på gymnasialstadiet - en studieförberedande och en för yrkesutbildning. I stället för sju rektorer skulle det finnas två rektorer som gemensamt skulle styras av en direktion med representanter från politik och näringsliv. En ekonomichef skulle också tillsättas som skulle ha det övergripande ekonomiska ansvaret för båda gymnasialstadieskolorna.
När utskottets ordförande Johan Ehn (FS) presenterade förslaget för lagtinget möttes det med öppna armar. Både oppositionen och regeringspartierna hyllade förslaget.
-Alldeles särskilt nöjda är obunden samling. Det här är vad vi initialt ville med Struktur-07. Jättebra jobbat, konstaterade Gun-Mari Lindholm (Ob).
Frågan har ju debatterats i många år och Struktur-07 är bara ett av de förslag som lagts fram genom åren. Alla verkar nöjda med att man äntligen är överens om grunderna och kan sätta igång med arbetet.
-Får vi fart på den här frågan hedrar det oss alla, sa Barbro Sundback (S).
Kollektivavtalen problem
Några frågor kom dock upp. Bland annat undrade Britt Lundberg (C) var gränsen för studieförberedande ska dras.
-Det är inte slaget i sten vad som är vad. Kanske kan de mera teoretiska utbildningarna inom yrkesskolan få plats inom den studieförberedande gymnasieskolan, sa hon.
Det skulle i så fall skapa en något jämnare fördelning av eleverna som med dagens beräkningar skulle vara 800 elever mot lyceets 400.
Frågan om periodiseringen av utbildningen ska fortsätta väcktes också, precis som frågan om sjöfartsutbildningen på något vis skulle kunna utmärkas inom den tilltänkta yrkesutbildningen. Johan Ehn svarade att man inte tittat på detaljerna.
Den fråga som väckte mest debatt var huruvida man ska få de olika tjänstekollektivavtalen för de anställda i de olika skolorna att enhetligas.
-Oberoende av vilken modell vi väljer måste tjänstekollektivavtalen lösas, helst utan att det leder till distinkt högre kostnader, säger Johan Ehn.
I bruk om två år
Lagtinget godkände förslaget i sin helhet och landskapsregeringen ska nu fortsätta att utarbeta planen för en gymnasiereform utifrån förslaget.
-I slutet av 2010 eller åtminstone under 2011 är vår målsättning att en ändring är genomförd, sa Britt Lundberg.
Matilda Andersson