Riksdagens talman Sauli Niinistö går de åländska politikerna till mötes i fråga om subsidiaritetsprincipen.
-Det innebär att den åländska åsikten alltid kommer att komma fram till Bryssel på ett tydligt sätt, säger talman Roger Nordlund.
POLITIK -Riksdagen och lagtinget har diskuterat frågan om Ålands EU-inflytande mycket. Riksdagen har öppnat dörren för att garantera att dagens åländska opinion ska höras i Bryssel, säger Sauli Niinistö inför Ålands samlade pressuppbåd.
Det som har hänt i dagarna är att de två parlamenten har lyckats enas om ett förfarande för hur Ålands lagtings röst bättre ska höras i EU. Överenskommelsen innebär att samtliga av lagtingets initiativ går vidare till kommissionen. Det åländska utlåtandet ska alltid bifogas de ärenden som går från riksdagen till kommissionen.
Vidare förhandling
- På det här viset kommer lagtingets ståndpunkt alltid att komma fram till kommissionen, säger talman Roger Nordlund som är mycket nöjd med överenskommelsen.
- Det är tillräckligt utifrån var vi står i dag och det är bra att riksdagen går oss till mötes.
Men överenskommelsen innebär inte att frågan har fått en slutgiltig lösning.
- Nu har vi att förhandla vidare med regeringen om hur skrivningen ska se ut i självstyrelselagen, säger han.
Kärnfrågan som måste lösas och skrivas in i självstyrelselagen är hur närhetsprincipen, eller subsidiaritetsprincipen inom EU ska tillämpas.
Principen går ut på att ett beslut ska fattas så nära de berörda som möjligt. I praktiken flyttas delar av beslutsrätten tillbaka från EU-nivå till ländernas olika parlament.
"Lissabon-nej besvärligt"
I dag har riksdagen två röster i subsidiaritetskontrollen och lagtingets mål är att få förfoga över den ena rösten över förslag som faller inom den åländska behörigheten. Motiveringen är att det ska synas att det inom landet finns två parlament som bör behandlas lika.
Sauli Niinistös besked ska därför ses som en liten delseger i en kamp som är långtifrån avslutad.
De övriga inflytandefrågorna som exempelvis talerätt inför EU-domstolen och åländsk parlamentsplats vill riksdagens talman inte blanda sig i.
- Jag kan konstatera att frågor som rör Ålands representation inom EU är en fråga för den finska regeringen, där kan jag inte ge några besked, säger han.
Lagtingets trumfkort i förhandlingarna med regeringen är att man kan rösta nej till EU:s nya grundfördrag, Lissabonfördraget, om inte inflytandefrågorna får en tillfredsställande lösning.
Ett nej från Ålands sida är ett scenario Sauli Niinistö vill undvika.
- Det skulle försätta den finska regeringen i en mycket svår situation, säger han.
Bindande överenskommelse
Talman Roger Nordlund säger att han ändå har en förhoppning om att en överenskommelse kan nås i höst mellan regeringen och landskapsregeringen.
-Vi söker en paketlösning för alla de frågor som berör åländskt inflytande och representation. Målet är att vi når en bindande överenskommelse som reglerar hur olika områden ska se ut i lag, säger han.
-Men elva röster i lagtinget kan fälla fördraget, det är en fråga som inte bara landskapsregeringen kommer att avgöra, tillägger han.
Tone Nordling