De senaste åren har allt fler lätta elfordon dykt upp i trafiken. Fordonen har många benämningar och det handlar om allt från mopeler, scootrar, elsparkcyklar och så kallade ”fatbikes”.
Klinikchefen för kirurgen Dan Gustafsson och klinikchefen för akuten Petter Westerberg säger att flera allvarliga tillbud har skett på bara lite drygt fyra månader.
Mellan den första juni och den tredje oktober i år, alltså inom 20 veckor har cirka 27 patienter inkommit med skador som kan kopplas till lätta elfordon, i det här fallet elsparkcyklar.
– Skadepanoramat innefattar intrakraniella blödningar, skallfrakturer, halsryggsfrakturer, hjärnskakningar, extremitetsfrakturer och ansiktsfrakturer, skriver de i ett mejl till Ålandstidningen.
Vilka är de allvarligaste skadorna ni sett?
– Det har varit hjärnblödningar, halsryggsfrakturer och skallfrakturer.
Höga kostnader
Klinikcheferna tar upp det faktum att det inte är ovanligt att folk använder de här elfordonen berusade.
– Som vi har förstått finns det för närvarande ingen påföljd för att framföra dessa motoriserade fordon i trafiken i berusat tillstånd så länge man inte orsakar en uppenbar fara. Konsekvensen för samhället är en sjukvårdskostnad på cirka 300.000 euro som genererats under dessa 20 veckor, och som fortsätter att växa.
Detta är endast priset för vården och innehåller inte kostnader som sjukfrånvaro, invaliditetsersättningar och så vidare.
Vad blir följderna av det här?
– Konsekvensen för de enskilda individerna kan inte mätas i pengar då skadepanoramat kan medföra livslång invaliditet.
”Vansinne”
Dan Gustafsson och Petter Westerberg anser att det är vansinne att man tillåter berusade att ta sig fram med de här fordonen.
– Det som är slående är att ungdomar, alltså personer yngre än 20 år, stod för cirka 50 procent av olyckorna medan ungefär hälften av patienterna i den äldre kategorin, alltså äldre än 20 år, var berusade. Med det i åtanke är det synnerligen vansinnigt, ur ett folkhälsoperspektiv, att tillåta berusade personer transportera sig på motoriserade fordon. Man kan också fråga sig vilket budskap vi som samhälle sänder våra barn om detta får fortgå, säger de.