Love är en nätbaserad läkemedelsutbildning som syftar till att upprätthålla kunskapen om läkemedel bland vårdpersonalen. ÅHS ställer sedan 2019 krav på att all personal som hanterar läkemedel ska ha en godkänd läkemedelstentamen vart tredje år.
Men i samband med att stora delar av personalen under 2022 tvingats börja förbereda sig för en ny tentamen har en viss frustration mot hur ÅHS hanterar saken uppstått. Personal på både den kirurgiska avdelningen och den medicinska avdelningen har därför vänt sig till sjukhusets ledningsgrupp med varsin skrivelse där man framför att systemet måste ses över.
– Det finns funderingar och frågeställningar i personalen kring om man kunde hantera tentamen på ett annat sätt. Vi har tagit till oss synpunkterna och begärt in utlåtanden med de som är medicinskt ansvariga i sjukhuset. Vi hoppas att kunna behandla skrivelserna på vårt nästa möte, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen.
Tas inte bort
Enligt Jeanette Pajunen har det från personalen framförts både att hela tentamen borde tas bort och att den den borde förändras så att den blir mer som ett grupparbete.
– Det finns olika förslag på hur man tycker att det kunde hanteras på ett annat sätt. Vi ska gå igenom det och se om det är möjligt att vara tillmötesgående. Men det finns inga planer på att ta bort den. Det är en patient-
säkerhetsfråga i högsta grad och där är vi överens med klinikcheferna. Tentamen behöver göras. Det är viktigt att hela tiden hålla sin kunskapsnivå uppdaterad och Love är en kunskapsbas.
Hon påpekar att misstag med läkemedel kan bli ytterst ödesdigra för en patient.
– Det handlar om saker som är helt grundläggande för sjukskötarnas och närvårdarnas arbetsuppgifter. Det är ingen som vill jävlas utan det handlar om patientsäkerheten.
Kan vägra
En annan fråga som ledningsgruppen ska diskutera tillsammans med klinikcheferna är vad som händer om en anställd misslyckas med sin tentamen eller vägrar skriva den.
– Hittills har vi inte stått inför en sådan situation men om det är så att någon vägrar har man från klinikledningarna varit tydlig med att konsekvensen blir att en viss typ av arbetsuppgifter faller bort.
Ålandstidningen har varit i kontakt med en anställd på ÅHS som beskriver situationen som ett jättestort stressmoment för många.
– Det är väldigt mycket material som ska läsas in på fritiden och varje gång läggs fler moment till. Vi har också behövt göra delmoment utöver tentamen vart tredje år. Det är ett ständigt orosmoln eftersom man inte får jobba om man inte klarar tentamen.
Personen säger att materialet till tentamen omfattar information som personalen måste kunna för att klara av sitt jobb, men också sådant som över huvud taget inte ingår i vissas arbetsuppgifter.
– Jag tycker det är bra och viktigt att kunskap upprätthålls och uppdateras men det borde kanske genomföras som en pedagogisk övning i stället för med hot och tvång.