Landskapet får möjlighet att ensamt företräda Finland i EG-domstolen.
I alla fall om det förslag som en arbetsgrupp har tagit fram blir verklighet. I går godkände landskapsregeringen förslaget.
-Det är en klar förbättring för Åland, säger Sören Silverström, chef för EU-enheten.
EU Landskapsregeringen kom i går med sitt utlåtande över förslaget till åländsk talerätt i EU. Förslaget, som har tagits fram av en arbetsgrupp, har skickats på remiss till landskapsregeringen och till de centrala ministerierna i Finland.
Landskapsregeringen skriver att man enligt en helhetsbedömning kan godta förslaget, som innebär att självstyrelselagen måste ändras.
Garanti för Åland
Förslaget innebär att om Finland ställs till svars för något som Åland har gjort ska Ålands ståndpunkt komma fram tydligare än förut.
-Så som systemet är nu ställs alltid fördragsrättsärendet mot Finland, även om ärendet gäller Åland, säger Sören Silverström, chef för landskapets EU-enhet.
Först kräver EU-domstolen en skriftlig förklaring i ärendet.
-Och det här förslaget ger klarare garantier att landskapets synpunkter kommer att vara med i det skriftliga svaromålet, förklarar Silverström.
Detta innebär att om Finland och Åland i sak tycker olika, som i fallet med snuset, kommer landskapets synpunkter trots det att komma fram.
För Finlands talan
Enligt förslaget ska också Åland få rätt att muntligen framföra sin ståndpunkt i EG-domstolen. "Om domstolen beslutar hålla muntlig behandling, ska landskapet alltid ha denna rätt, om målet gäller landskapets åtgärder eller underlåtelser" står det i förslaget.
-Det kan innebära att ett åländskt ombud ensam kan företräda staten, säger Sören Silverström.
Han tror dock att det inte kommer att vara huvudregeln.
-Det blir nog att statsombudet tillsammans med en representant från Åland för talan. Det beror på ärendet.
I förslaget står det att om båda ombud pläderar måste de samordna vad som sägs.
Det står också att landskapsregeringen ska kunna påverka att Finland ska delta i en rättegång vid EG-domstolen eller väcka talan vid domstolen i frågor som hör till landskapets behörighet eller annars kan ha särskild betydelse för landskapet.
Klar förbättring
Landskapsregeringen skriver också att man hade hoppats på mera långtgående befogenheter för landskapet.
-Det handlar om vissa mandat kring vissa frågor som vi ville förhandla fram. Mandaten innebär att Åland skulle haft starkare ställning, säger Silverström.
Det tvingades dock han och Arne Selander, som suttit med i arbetsgruppen, att förhandla bort.
-Det är som i alla förhandlingar, man får kompromissa.
Trots det är han nöjd med förslaget.
-Jag tycker att det i sin helhet innebär en klar förbättring för Åland, säger han.
Lagändring i vår?
När remissrundan avslutats kommer förslaget att föras till regeringen som måste väcka en proposition som ska behandlas i både riksdagen och i lagtinget för att godkännas.
-Avsikten har varit att göra det snabbt. Jag tror att propositionen lämnas i vår någon gång, säger Sören Silverström.
Åländsk talerätt i EU har varit ett av de viktigaste kraven som de åländska politikerna har haft för att kunna godkänna Lissabonfördraget.
Matilda Andersson