Ålands turistförbund drabbas oerhört hårt när 20 procent av pengarna från landskapet försvinner nästa år. Själv anser vd:n Annica Jansson att detta är ytterligare ett bevis på att landskapsregeringen inte prioriterar turistnäringen.
TURISM Att turistförbundet skulle få mindre pengar nästa år har stått klart länge. Men att landskapets sparkrav skulle slå så här hårt mot turistförbundet hade vd:n Annica Jansson aldrig väntat sig.
Under perioden 2006 till 2008 fick turistförbundet 1,54 miljoner euro varje år från landskapet för uppdraget att sköta destinationsmarknadsföringen av Åland. 2009 skars detta belopp ner till 1,44 miljoner. Nästa år får endast turistförbundet 1,14 miljoner för sitt uppdrag. Detta under en period när kostnaderna ökat väldigt mycket.
Samtidigt leder dessa besparingar även till att de pengar som strömmar in från branschen minskar. Om turistförbundet har mindre landskapspengar att satsa, satsar även företagen mindre pengar eftersom man ofta går in för att betala hälften var när man ordnar olika kampanjer och mässor.
Turismen stimulerar ekonomin
-Det är en större nedskärning än vad jag hade trott. Jag hade in i det sista hoppats att landskapsregeringen skulle inse att turismen är värd att satsa på givet den situation vi befinner oss i, säger Annica Jansson.
-Tyvärr har jag i mina kontakter med den sittande regeringen erfarit att de inte alls prioriterar turismen. Därför är jag samtidigt inte förvånad att detta kommer just från den här regeringen.
-Men detta är inte en uppfattning som bara står för mig och ÅTF:s styrelse. Med över 340 medlemmar är ÅTF en stark medlemsorganisation som sträcker sig långt utanför enbart turistbranschen och detta är något som starkt bekymrar våra medlemmar.
Annica Jansson säger att hon har förståelse för att landskapet befinner sig i en tuff sits och måste spara pengar. Samtidigt menar hon att man försämrar förutsättningarna för att skapa ett framtida välstånd om man drar ner för mycket på turismen och övrig näringspolitik.
-Det blir väldigt snedvridet i debatten när man ifrågasätter varför man ska satsa på turismen när vi har vård och omsorg att oroa oss över. Om vi inte satsar på turism har vi inte råd med dagens vård om tio år eftersom det är näringslivet som skapar vårt välstånd.
-I Sverige, som också drabbats av denna kris, satsar man 50 miljoner kronor extra på turismen nästa år, ett erkännande av att turismen har goda förutsättningar att stimulera ekonomin. Här tänker man precis tvärtom.
Ledigt utan lön
I och med att nedskärningarna blir så stora tvingas nu turistförbundet till kraftiga sparåtgärder. Det blir mindre marknadsföring, och även personalen drabbas.
-Ja, vi minskar både på driften och marknadsföringen. Det känns som ett omöjligt pussel att få ihop. Bland annat ska alla i personalen, inklusive jag, vara borta från arbetet i tre veckor nästa år utan lön. Fast det går inte att spara så mycket mer på driften eftersom den redan är slimmad.
Många varnar för att landskapets sparåtgärder lär sprida sig till det privata näringslivet. Hur slår era inbesparingar mot det åländska näringslivet?
-I första hand är det Åland som varumärke och de åländska turistföretagarna som drabbas, men i förlängningen påverkar detta alla ålänningar. Det får konsekvenser. Vår destinationsmarknadsföring är otroligt viktig för turistbranschen.
Fredrik Rosenqvist