Efter den drygt tre veckor långa vårdstrejken i höstas har operationsköerna till ÅHS växt. Värst är läget för ortopedin där patienterna får vänta allt mellan sju och 40 veckor på operation, beroende på vad som ska göras. Det visar den sammanställning av kösituationen som presenterades för ÅHS-styrelsen i går.
– Protesköerna är ett bekymmer, helt klart, säger chefläkare Jaana Lignell.
Orsaken till att just ortopedin är så drabbad är tre: tillgången på protesortopeder plus att det bara finns en operationssal för ortopediska protesoperationer. Dessutom behöver vårdavdelningen ha tillräckligt med platser för att kunna ta emot de nyopererade patienterna.
– Det betyder att operatören måste vänta under tiden man byter patient. Vi ska försöka underlätta det genom att i framtiden ha två salar där man kan utföra den här typen av operationer, så att operatören kan gå emellan i stället för att vänta medan salen städas.
Även inom gynekologin har köerna växt sedan jämförelsemånaden november. Till exempel har kötiden för de sju personer som väntar på att opereras för framfall förlängts från 5–25 veckor till 27 veckor. Även inkontinensoperationer och borttagande av livmoder får vänta.
– De fått längre väntetider för att kunna bereda plats för de ortopediska operationerna. Vissa patienter har också självmant valt att vänta på en särskild operatör.
Akuta har företräde
Jaana Lignell säger att operationstiderna är ett komplicerat pussel att lägga. Hittills har 90 av de 93 patienter som fick sina operationer strukna under strejken fått nya operationstider.
– Så där känner jag mig ändå nöjd.
Ska de opereras på Åland eller någon annanstans?
– På Åland, hos oss.
Förutom att omfördela tiden i operationssalarna bokar man även in operationerna tätare inpå varann. Det innebär att den luft som funnits mellan operationerna för att ge plats åt akuta operationer tas bort.
– Det kan få konsekvensen att du som patient kommer till planerad operation, men att den kan bli struken om det kommer in någon akut. På större sjukhus är det vardag.
Är det bara tillfälligt eller något vi får vänja oss vid på ÅHS framöver?
– Det är svårt att säga hur det blir i framtiden. Just nu ingår det som en åtgärd för att jobba med kön efter strejken. Vi effektiviserar så mycket det någonsin går.
Kan ni hålla vårdgarantin?
– Det är det som hela tiden är målsättningen och som vi strävar mot. Vi har en operationskoordinator som jobbar med det här för att hitta de bästa lösningarna.
Jaana Lignell har tidigare sagt att det kan bli aktuellt med operationer utanför Åland.
– Jo, det kan behövas. Till exempel om någon person som är i kö blir sämre.
I april-maj ska man utvärdera hur de åtgärder man vidtagit fallit ut.
KÖTIDER JANUARI 2015
Så här ser kösituationen ut för de personer som väntar på en operation på ÅHS.
Kötider och antalet patienter i kö i november 2014 inom parentes.
Gynekologi:
- inkontinensoperation 12 veckor (5-6 v) 3 i kö (3)
- operation av framfall 27 veckor (5-25 v) 7 i kö (7)
- borttagande av livmoder 12 veckor (5-6 v) 7 i kö (3)
Kirurgi:
- operation ljumskbråck 11 veckor (5-6 v) 8 i kö (7)
- operation galla 7 veckor (4 v) 1 i kö (1)
- artroskopi knäled 18 veckor (12 v) 7 i kö (7)
- artroskopi axelled 28 veckor (25 v) 31 i kö (24)
- protes höftled 25 veckor (16 v) 27 i kö (20)
- protes knäled 40 veckor (40 v) 27 i kö (17)
Ögonsjukdomar:
- starroperation 20 veckor (15-16 v) 96 i kö (76)
Öron-näsa-hals:
- operation barn 11 veckor (4-6 v) 8 i kö (2)
- operation vuxna 22 veckor (10-12 v) 38 i kö (30)
Sandra Widing