– Vi kunde ana beskedet i går kväll, säger Katrin Sjögren, som fick beskedet att fabriken blir kvar på Åland sent.
– Vi lyckades med samarbete stoppa det här, och det är jag mycket nöjd och glad över, fortsätter lantrådet.
Enligt Pasi Flinkman har det varit en exceptionell process.
– För oss har det varit viktigast att processen och beslutet är rätt än att det skulle gå fort.
Enligt Pasi Flinkman har förutsättningarna för produktionen på Åland förbättrats. Orkla kommer att ta fram ett åtgärdsprogram för öka kostnadseffektiviteten. Åtta personer kommer att beröras och drabbas av personalminskningar, var dessa kommer att göras är ännu inte klart. Pasi Flinkman säger också att han är imponerad över personalens arbete under en svår tid.
Vissa processer kommer att omarbetas för att kostnadsbespara.
– Det kommer att komma personalminskingar, upp till åtta personer totalt i hela rörelsekedjan i bolaget, säger Pasi Flinkman.
En del av åtgärdsprogrammet innebär att kostnaderna för energi ska dämpas, Åland som matdestination kommer att marknadsföras och landskapsregeringen kommer att medverka i skapandet av en biogasanläggning, berättar näringsminister Camilla Gunell.
Det var länge oklart vad som skulle hända med produktionen, och beslutet dröjde länge.
– Alternativet var att flytta produktionen ut från Åland, ett alternativ som levde in i det sista, säger Orklas kommunikationsdirektör Håkon Mageli.
Det var i början av februari som Orkla Confectionery & Snacks Finland Ab meddelade att man planerar lägga ner flera fabriker, den i Haraldsby var en av dem.
Sedan dess har oron varit överhängande och motståndet till en nerläggning av fabriken har varit stort på många olika fronter.
Petra Dahlgren