Senast någon vecka in i oktober behöver det finnas en överenskommelse om vad den proposition med mindre förändringar i självstyrelselagen, som regeringarna i Helsingfors och Mariehamn jobbar med, ska hinna behandlas av riksdagen före valet i vår.
Men parterna tycks inte vara helt i linje med varandra vad gäller innehållet i lagen.
– Bekymret är med paragraf 30 i självstyrelselagen som är kopplad till smittskyddet i första hand men också till inskränkningar i den personliga friheten. Det är vad som behöver hanteras för att från och med den första januari har vi inget lagstöd för de verksamheterna, säger lantrådet Veronica Thörnroos.
Välfärdsområden problemet
Finlands omorganisering av hälso- och sjukvården, där landet delas in i välfärdsområden, är det som ställer till problem.
– Välfärdsområdena är en organisationsnivå som inte finns i självstyrelselagen. Då finns det två alternativ, ettdera måste staten hantera det här själv också på Åland. Annars måste man söka en lösning så att ålänningar gör det men med assistans från finska sidan.
Janina Groop-Bondestam, som är den tjänsteman vid Justitieministeriet som leder arbetet med propositionen säger till Ålandstidningen att man från ministeriets sida lagt fram vad man vill ha med i propositionen. Däremot väntar man enligt Groop-Bondestam på landskapsregeringens åsikter om lagförslaget.
– Det är kanske en sanning med modifikation. Vi har kanske inte varit riktigt överens om vad som ska ingå i proppen om man säger så, säger Veronica Thörnroos.
Sköt upp möte
Ett möte mellan parternas tjänstemän var planerat till onsdag, men det har skjutits upp.
– Jag bad om att få flytta fram mötet till torsdag eftersom vi har grundlagsutskottet på besök på onsdag och de har haft ganska mycket synpunkter på självstyrelselagen i förhållandet till reformarbetet i riket. Sedan tror jag att det här mötet på tjänstemannanivå blir på torsdag så då får vi se hur man tar det vidare, säger lantrådet.
Från Justitieministeriets sida säger man att det inte går att göra några större förändringar i lagförslaget jämfört med det förslag som gick ut på remiss för ett år sedan. Om så sker måste en ny remissrunda genomföras och det hinns inte med.
– Tidsfönstret börjar verkligen stängas, det är inte mycket tid kvar, säger lantrådet.