I dag mottar mariehamnaren Anders Casén priset i Ständerhuset i Helsingfors på den ryska tsaren Alexander II:s födelsedag. Finska vetenskaps-societeten grundades 1838 då Finland var en del av Ryssland.
Anders Casén har arbetat som lärare sedan 1991. Han började i Ålands handelsläroverk, men jobbar sedan drygt tio år tillbaka i Ålands lyceum. Han undervisar i fyra kurser: allmän samhällslära, ekonomi, juridik och EU. Det är ett jobb han trivs med.
– Absolut! Det är kul att gå på jobb. Att få jobba i en miljö med unga, pigga människor är jättetrevligt.
För drygt en månad sedan fick han veta att han är en av två gymnasielärare i Finland som i år prisas av vetenskaps-societeten. Pristagarna får 5.000 euro vardera. Dessutom får skolorna de arbetar i 2.000 euro vardera.
Vad ska du göra för pengarna?
– Jag tycker om att resa, så det går väl till någon resa.
Vad skolan ska göra för pengarna kan han inte svara på i dag.
Slussar elever vidare
Varför just han tilldelas priset kan Anders Casén bara spekulera i.
– Jag tror att ett kriterium är att de försöker hitta lärare som lyckats slussa sina elever vidare till universitet och högskolor. Det är ganska många av våra elever som i dag studerar vid Åbo akademi och de finlandssvenska handelshögskolorna. Det kan ha bidragit, säger han.
En annan orsak kan vara, funderar han, att lyceets elever klarat sig bra i olika tävlingar de senaste åren samt att de haft bra resultat i studentskrivningarna i just samhälleliga ämnen.
Med till Helsingfors kommer hustrun Maria Williams. Efter prisutdelningen blir det middag på börshuset.
Finska vetenskaps-societeten är en nationell vetenskapsakademi som främjar vetenskaplig diskussion och publicering inom naturvetenskaperna och humaniora.
Vetenskaps-societeten firar i dag sin 178:e årshögtid med symposiet ”Challenges for Europe – Demography and Immigration”. Organisationen delar även ut hundratusentals euro i stipendier och forskningsunderstöd.
Sandra Widing