Brand på Doppingvägen.
Foto: Hülya Tokur-Ehres

Bild

Låter vinden brinna ut – huset är inte beboeligt

En stor brand bröt ut i ett lägenhetshus på Doppingvägen på tisdagseftermiddagen, men lyckligtvis skadades ingen. Brandkåren har beslutat att låta vinden brinna ut under kontrollerade former, och de boende kommer inte att kunna återvända till sina lägenheter inom de närmaste dagarna.

Ledande räddningsledare Tomas Ahlqvist berättar att Räddningsverket fick ett larm klockan 16.15 om en brand på en balkong på tredje våningen, norra gaveln, i ett lägenhetshus på Doppingvägen.

– När vi anlände hade branden på balkongen redan börjat spridas in mot lägenheten och utvändigt mot takfoten. Det brann kraftigt, säger han.

Brandkåren försökte släcka elden i lägenheten, men branden spred sig snabbt mot takfoten och kröp in i en oinredd vindsvåning. Eld och rök spreds genom hela fastighetens vindsvåning.

– Vi tog omedelbart beslut om att utrymma alla lägenheter eftersom det var rök i samtliga trapphus. Vi lyckades med evakueringen, och ingen person skadades, säger Tomas Ahlqvist.

Kan du ge oss en översikt över situationen just nu?

– Initialt försökte vi släcka branden, men insåg att vi hade för lite resurser för att kontrollera den. Vi beslöt att låta vindsvåningen brinna under kontrollerade former eftersom det rör sig om takbjälklag, efter att ha säkerställt att det finns betongbjälklag ner mot lägenheterna. Vi försöker minimera skadorna på de intilliggande lägenheterna. Det ser kanske inte så ut, men det är avsiktligt att låta det brinna.

Inte möjligt att bo i huset

Släckningsarbetet uppskattas ta ytterligare några timmar. Ett femtiotal brandmän är på plats, från Räddningsverket i Mariehamn och de frivilliga brandkårerna från Jomala, Gottby, Lemland och Strandnäs.

– Det är rökskador i mer eller mindre samtliga lägenheter. Startlägenheten har brandskador, medan de övriga lägenheterna har rökskador, enligt de uppgifter jag har just nu, säger Tomas Ahlqvist. Det är inte möjligt att bo i huset för närvarande.

– Nej, de evakuerade personerna är omhändertagna av Röda Korsets krisgrupper. De kommer inte att kunna bo i huset i dag eller de närmaste dagarna.

Några katter är kvar inne i huset.

– De är på första våningen och bedömningen är att de har det bäst där inne just nu.

Vilka utmaningar har ni stött på under släckningsarbetet?

– Det stora problemet var att branden spred sig till vindsvåningen. Vi försöker minimera skadorna på de andra lägenheterna, vilket är den mest utmanande biten just nu.

Har ni kunnat identifiera orsaken till branden?

– Nej, vi vet inte hur branden startade, bara att den började på balkongen på tredje våningen.

Hittat fel i texten? Skriv till oss