I dagens tidning skriver Tehy Ålands styrelse insändaren ”Om personalen redan är trött uppfyllde inte semestern sitt syfte”. Pirjo Åkerblom som är ordförande för Tehy Åland säger att en orsak till att man skrev insändaren är en växande frustration över att Ålands hälso- och sjukvårds (ÅHS) ledning ofta vill ge en bild av att allt är bra och att det inte finns problem med exempelvis personal- och vikariebrist inom sjukvården.
– Vi förstår inte varför man inte kan medge att det råder brist på vårdpersonal, för det gör det, säger Pirjo Åkerblom.
I insändaren tar man upp att ÅHS-personal kontaktat Tehy under sommaren och berättat om vikariebrist och gles bemanning som lett till högre arbetsbörda än normalt. På många avdelningar har semestrar beviljats i delar och flexibilitet har krävts när en hel del ledigheter måste sparas till övriga årstider. Tehy är orolig för att situationen ska synas i sjukfrånvarostatistiken eller leda till personalflykt.
Man skriver också att nästa alla anställda som kontaktat Tehy om vikariesituationen upplever att det är svårt och riskabelt att våga berätta om missförhållanden och att dagens ledarskapskultur inte uppmuntrar till att lyfta problem.
– Det är inte bara på somrarna det är problem med vikarier, det är året runt. Det är vanligt att man måste byta sina arbetsturer då bemanningen inte räcker till och händer det för ofta belastar det den anställdas arbetsliv och privatliv, det skapar en osäkerhet, säger Pirjo Åkerblom.
Nedtystad
Hon menar att det här leder till att fler söker sig till Sverige där löner, arbetstider och bemötande är på en annan nivå.
– Här lyder de anställda under tjänstemannalagen, vilket gör att man är lite mer ”livegen”. Vi förstår så klart samtidigt att ledningen inte kan trolla fram personal men att hela tiden påstå att allt är jättebra är inte heller rätt väg.
Hon menar att personalen nog försöker prata med sina närmaste förmän men att många upplever att det inte leder speciellt långt.
– Man kanske blir nedtystad eller stämplad som gnällig.
Insändaren lyfter också att på många avdelningar har semestrar beviljats i delar och man har kanske inte fått fyra veckors ledighet i ett svep. Flexibilitet har krävts när en hel del ledigheter måste sparas till andra årstider.
– Kontrasten är stor till andra delar av landskapsförvaltningen där tjänstemän kan återvända pigga och utvilade efter längre sammanhängande ledigheter, skriver Tehy Åland i insändaren.