Ålands autismspektrumförening arrangerade på torsdagen en föreläsning av beteendevetare Linda Jensen. Ämnet för föreläsningen var inkluderingskompetens i daghem och på skolor för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
Linda Jensen har under två och ett halvt år skrivit boken ”Inkluderingskompetens”, i den omvandlar hon forskning till handfasta tips för att stärka barn och unga med autism eller ADHD.
Innan föreläsningen berättade Linda Jensen om boken och sitt arbete i ämnet.
– En av orsakerna till att boken blev verklighet var att desperata föräldrar hörde av sig, man behövde en plan för bland annat skolor. Det är en allt i ett bok kan man säga, utifrån forskningsresultat har jag hittat, och listat lösningar på vardagssituationer.
Linda Jensen säger också att boken tagits emot väl av bland annat den svenska lärarkåren.
– Den fokuserar till stor del på praktiska tips så man behöver inte läsa den från pärm till pärm. Det går att hoppa in var som helst för att söka lösningar på en specifik situation.
Kunskapsbrist
Författaren och beteendevetaren berättar att exempelvis ADHD ofta är en osynlig diagnos.
– Därför utgår vi som finns runt de barnen ofta från hur vi själva fungerar, i boken fins att läsa hur vi kan hantera och inkludera alla i vår värld, det gäller även undervisning. Att strukturera lektioner i skolan är bra för alla elever.
Hur ser kunskapen i ämnet ut hos pedagogerna?
– Det finns en tydlig brist, i Sverige upplever en av fem pedagoger att de har tillräcklig kunskap, det gäller även specialpedagoger.
Att inkluderingstanken lätt i själva verket kan leda till exkludering är något Henrik Lagerberg från autismspektrumföreningen berättar om.
– Vi har ofta tanken i åländska skolor att alla ska få vara med i samma klassrum, när inte det fungerar tar en assistent med en elev som kanske har en ADHD-diagnos till ett skilt rum, då har vi istället uppnått exkludering.
Marika Österlund-Jansson, även hon från autismspektrumföreningen, säger att man i Vikingaåsen gett möjlighet för autistiska elever att få undervisning i egna rum, men att samma elever också deltar i den vanliga undervisningen.
– Det är positivt tycker jag, vi jobbar i rätt riktning känns det som.
Till föreläsningen kom mestadels lärare, barnomsorgspersonal och sjukvårdsmänniskor men även föräldrar. Under dagen avhandlades förståelse för autism, ADHD, styrkorna och de 50 nedsatta funktionerna med mera.
Peter Pussinen