Mats Löfström menar att det faktum att en finsk president får komma till Vita huset med bara tre-fyra dagars varsel visar på hur allvarligt läget är efter den ryska invasionen av Ukraina.
– Det finns två slutsatser man kan dra. För det första att USA vet att läget är ytterst allvarligt och att Finland är en viktig partner för säkerheten i Europa. För det andra visar mötet på de täta kontakter som Finland har med USA, som byggts allt starkare på senare år.
Har Finland kommit närmare ett Natomedlemskap efter mötet?
– Man har konstaterat att man berört Natofrågan och understrukit från finländsk sida behovet av att Natodörren fortsättningsvis hålls öppen för nya medlemmar.
Inget direkt hot
Enligt president Niinistö gav Joe Biden ett löfte om stöd till Finland om landet attackeras. Vad innebär det?
– Först ska vi konstatera att det inte finns något direkt hot för tillfället. Men det gäller att säkerställa försörjningsberedskap, underrättelser och att det finns tillräckligt mycket materiel att leverera om det skulle behövas, säger Mats Löfström.
Hur går snacket kring Natomedlemskapet i riksdagskorridorerna?
– Det ryska angreppet har varit en chock för hela Finland och för alla i riksdagen. En chock som förändrar säkerhetsordningen i Europa generellt, men också den stabilitetspolitik som Finland fört mot Ryssland. Den politiken kollapsade med invasionen av Ukraina.
– Det avspeglar sig i folkopinionen och på samma sätt i riksdagshuset. Diskussioner förs och man är mycket medveten om att säkerhetsmiljön har försämrats.
Vill gå med
Hur ställer du dig till ett medlemskap i Nato?
– Min grundinställning har alltid varit att Finland borde vara med i alla västerländska demokratiska organisationer, inklusive Nato. Det har inte förändrats de senaste tio dagarna, säger Mats Löfström.
– Min bedömning är att det skulle ha en positiv inverkan på Finlands säkerhet. Men jag säger det med förbehållet att det så klart inte är en profilfråga för mig och inte en fråga där den åländske riksdagsledamoten ska gå i främsta ledet. Däremot är det viktigt att säkerställa att Ålands internationella status som demilitariserat och neutraliserat kommer bibehållas, men det ser jag egentligen inga problem med.