Åland och Finland har inte samma tolkning av vems behörighet det är att bestämma över restaurangernas serverings- och öppethållningstider. LR anser att frågan framförallt har principiell betydelse ur ett självstyrelseperspektiv.
Ålands riksdagsledamot Mats Löfström hade under tisdagen ett möte med social- och hälsovårdsminister Krista Kiuru för att prata om restaurangbegränsningarna – men också andra svårigheter som uppstått mellan Åland och Finland under pandemin.
Vad var det viktigaste för dig att få fram under mötet?
– Att förmedla hur man på Åland ser på saker och att man upplever att det inte har känts rättvist alla gånger. Det har tärt på förtroendet som i värsta fall riskerar att också påverka andra viktiga frågor. Vi behöver vända den här trenden och börja återuppbygga förtroendet. Ingen vinner på att det är dålig stämning. Vi hade ett väldigt ärligt samtal.
Hur gick mötet?
– Jag är nöjd med diskussionen. Hon delade uppfattningen att ingen vinner på konflikten. Vi kom överens om att vi behöver tala betydligt oftare om de här sakerna och försöka komma vidare. Det var bra att rensa luften.
– På grund av att Ålands tillit till Finland är skadad, vilket det finns grunder för, finns en misstänksamhet. Ibland har saker blåsts upp i onödan, det är relativt få saker som inte har ordnat sig. Det är viktigt att översättningar finns och att man hör LR, även om det är bråttom. Respekten måste finnas.
Vad kom ni fram till, kommer något konkret att hända?
– En så stor principiell fråga löste vi inte på en halvtimme.
– En sak som blev tydlig är att om Åland inte själv hade satt sig i spridningsfasen skulle begränsningarna inte ha kommit. Det var inget självändamål att införa begränsningarna, sade Kiuru. Man använder samma terminologi för faserna, men det är olika kriterier på Åland jämfört med övriga Finland. Det är något man borde titta på.
Vad tycker du om att LR överväger att gå till Högsta domstolen, HD, för att få behörighetskonflikten granskad?
– Jag stöder det beslut LR kommer att fatta i det här. Men det är samtidigt tråkigt om man behöver vända sig till HD, det visar att vi har misslyckats. Vi borde i första hand försöka reda upp de här sakerna via politiska förhandlingar och förtroendefulla diskussioner. Självstyrelseutvecklingen borde inte förrättas av domstolar utan politiska överenskommelser.