Det var i höstas som ett träd med ett örnbo sågades ned i samband med en större avverkning i en norråländsk kommun. Avverkningen utfördes av en underentreprenör till Ålands skogsindustrier, som i sin tur fått uppdraget av markägaren.
Någonstans i den kedjan har, enligt Helena Blomqvist informationen om örnboets existens gått förlorad.
– Ålands skogsindustrier har informerat oss om att det har skett och vi har bett om en förklaring. Nu lämnar vi ärendet till polis och åklagare för att de ska utreda om det begåtts något brott, säger hon.
Inte tillåtet
Det är förbjudet att fälla träd i direkt närhet till örnbon, om man vill göra det måste man söka tillstånd.
– Det är inte tillåtet enligt naturvårdslagen, eftersom havsörnen är en särskilt skyddsvärd art. Här handlar det om en miss i kommunikationen, men så här får det inte gå till, säger Helena Blomqvist.
Alla kända örnbon finns utmärkta på kartor, och markägare får också information om bonas existens när tillstånd för avverkning ges.
– Just det här har varit markerat och i aktivt bruk i fjol. Jag har också fått information om att Ålands skogsindustrier nu ändrat sina rutiner för att det inte ska ske igen.
Hur påverkar det örnarna när ett bo kapas ned?
– Ibland har de flera alternativa bon, och då kan de flytta till ett annat. Annars måste de hitta ett annat ställe att bygga på. Risken är att de inte alls vet hur de ska göra.
Hur ofta lämnar landskapsregeringen över sådana här ärenden till polisen?
– Det händer någon gång per år att vi gör en polisanmälan. Oftast handlar det om särskilt skyddsvärda arter, säger Helena Blomqvist.
Jonas Bladh