Justitieministeriet har sänt ett nytt förslag till ny självstyrelselag till landskapsregeringen (LR). Förslaget är på närmare 300 sidor och svar på förslaget ska vara Helsingfors till handa redan i dag.
Men landskapsregeringen kommer att grusa den finländska regeringens förhoppning om att kunna lägga fram en proposition till riksdagen redan i morgon torsdag. Vid ett möte mellan LR och lagtingets självstyrelsepolitiska nämnd under tisdagseftermiddagen var enigheten stor.
– Nämnden backar upp LR i alla delar, det vill säga att vi säger nej till någon proposition i det här skedet och ja till en arbetsgrupp som jobbar vidare med helheten, säger Harry Jansson.
Förslag före sommaren
Regeringen i Helsingfors vill lägga fram ett förslag till ny självstyrelselag före riksdagens sommaruppehåll, och sedan lösa de återstående frågorna (se faktaruta) genom att tillsätta en arbetsgrupp i höst. Gruppens slutsatser ska sedan föras in i självstyrelselagen i en kompletterade proposition.
Landskapsregeringen vill att revisionen ska göras i sin helhet och i en och samma proposition.
– Det är naturligtvis helt omöjligt att acceptera ett sådant förfarande. Vi yrkar på en totalrevision och att det ska finnas en helhet om Åland ska ge sitt godkännande, säger Harry Jansson.
– Det handlar om vad man har för vilja i Helsingfors. Utan kompletteringarna, de fem punkterna, är propositionen ganska ointressant för Ålands del. 10 års kompromissande syns allt för tydligt.
Finns det någon möjlighet att regeringen i Helsingfors lägger fram propositionen utan LR:s godkännande?
– Det tror jag inte, det skulle förvåna storligen om man skulle agera så med vetskapen om att Ålands lagting skulle säga nej till förslaget.
Innebär risk
Landskapsregeringen ser också en risk med att dela upp förnyelsen av självstyrelselagen i två, där de för Åland viktigaste frågorna kommer först senare.
– Exakt. Det är möjligt att man klarerar det första förslaget som inte är någon framgång för Åland, men inte det andra. Den risken är uppenbar.
Harry Jansson hoppas nu att arbetet fortsätter med tillsättandet av en arbetsgrupp under ledning av en respekterad, oberoende ordförande.
– Vi föreslog det för två år sedan, så det lite bättre sent än aldrig. Men vi har lagt fram förlag på både lagparagrafer och motiveringstexter, så om de kommer emot behöver arbetsgruppen inte så mycket tid på sig, säger vice lantrådet.