Åsa Mattsson, vägingenjör vid landskapsregeringen, berättar att det som görs nu på Kökarvägen är en så kallad stabiliseringsfräsning.
– Vägens befintliga yta fräses upp och så blandar man in mer grus och lägger en ny beläggning på.
Men har vägen – när det övre lagret tagits bort och fräsningen genomförs – inte tillräckligt med material i sig kan stora stenar komma upp. Det senare har skett i Kökarfallet, säger Åsa Mattsson.
– Sedan har vi i upphandlingen sagt hur mycket av vilken grusstorlek som ska blandas in, vilket entreprenören har följt. Men nu kom det alltså överraskningar, vi trodde att det i den befintliga vägen skulle finnas mer material än det fanns.
Ska vara farbar
Projektet (i vilket ingår ett byte av rörbron över Flattö strömmen) har upphandlats och utförs av Schakten.
Efter att personer den senaste veckan kontaktat LR och framfört att deras punkteringar beror på att vägen är dålig har Åsa Mattsson vidarebefordrat informationen till entreprenören.
Ser Schakten någon förklaring till punkteringarna?
– Jag tycker det är bättre att de själva får förklara för er hur de ser på saken.
Ser ni som upphandlare och väghållare någon orsak att ställa krav eller agera utöver att lyfta frågan med entreprenören?
– I upphandlingen har vi skrivit att vägen ska vara farbar och vi ställer krav på att man ska komma fram med fordon.
Men då kan man fråga sig om vägen är farbar om man riskerar punktering?
– Det låter jag vara osagt.
– Om punkteringarna beror på att vägen varit i dåligt skick behöver vi gå igenom och utvärdera med Schakten – kanske det också är så att vi behöver göra någon förändring i vår upphandling.
Vem är ersättningsskyldig för punkteringarna?
– Vi hänvisar den som yrkar på ersättning till entreprenören, som ansvarar för området. Ersättningsskyldighet i de olika fallen är sedan något som regleras mellan beställaren och utföraren.
Ålandstidningen har varit i kontakt med Kristian Lundström, vd för Ålands Schakt, som meddelar att han är på resa och återkommer med en kommentar senare.