I början av oktober svarade landskapsregeringen (LR) på ett första utkast av den nya smittskyddslagen. Nu har en uppdatering kommit, och LR är fortfarande kritiskt inställd till många av delarna i förslaget.
LR konstaterar i och för sig att det nu finns en dialog mellan regeringarna, men socialminister Annette Holmberg-Jansson säger att det inte syns i lagförslaget.
– Vi ser jättemycket problem med det, vi har helt andra förutsättningar än Finland. Man har inte tagit i beaktande att vi har en helt annan sorts hälso- och sjukvård och en annan socialvård, säger hon.
Göra inskränkningar
Förslaget syftar till att ge myndigheterna betydligt större makt att göra inskränkningar i samhället i syfte att minska smittspridning. I dag ger regeringen i Helsingfors rekommendationer, men i förslaget ska dessa lyftas till att ha lagstöd. På det sättet kan myndigheter anmoda exempelvis affärer att se till att man håller avstånd, har handsprit, endast tillåter ett visst antal kunder och så vidare. Lagen ska också ge rätt att helt stänga verksamheter.
LR ser framför allt två problem med förslaget. Eftersom LR på Åland är den verksamma myndigheten blir det också LR som måste se till att regler efterlevs.
– Därför behöver vi har två personer som kontrollerar det här på heltid, säger Annette Holmberg-Jansson.
Den andra stora invändningen LR har är att lagen är tänkt att vara tillfällig, men sträcka sig över hela nästa år.
– Man vill kunna göra stora inskränkningar i grundläggande fri- och rättigheter för privata företag och dylikt under ett helt år. Vi ifrågasätter om det är förenligt med grundlagen, säger socialministern.
Vill undantas
LR ser så stora problem med lagförslaget i den form det nu sänts till Åland för ett utlåtande, att man tar till ett högst ovanligt grepp.
– Vi skriver att vi vill att Åland ska undantas från tillämpningsområdet. Det är väldigt ovanligt att man skriver så, normalt anpassar man lagstiftningen så att den passar Åland, säger Annette Holmberg-Jansson.
Enligt ministern är tanken att lagförslaget ska lämnas till statsrådet för behandling i hela Finlands regering den 17 december.
– Vi tror inte att det här var den sista versionen av förslaget, utan att det kommer fler. Vi följer med vad statsrådet beslutar och ska se till att vi blir hörda i riksdagsutskottet när det kommer dit, säger Annette Holmberg-Jansson.