Arbetet med att förbereda utauktioneringen av den havsbaserade vindkraften, projekt Sunnanvind, går för snabbt. Det sade Obunden samlings ledamöter i lagtinget under torsdagens budgetdebatt.
Närings- och miljöminister Jesper Josefsson (C) sade att arbetet pågått i snart fem år, men att han förstår att känslan är att det går snabbt nu. Under 2025 ska det vara klart att auktionera ut området.
– Men auktioneringsprocessen är inte som budgivning på Ålands köp och sälj, det är en lång process.
Infrastruktur- och klimatminister Camilla Gunell sade att arbetet är komplicerat, juridiken ska hålla länge.
– Vi ska tänka oss 40–50 år i framtiden. Men alla utredningar behöver inte vara klara när man auktionerar ut, sade hon.
Hon sade också att förverkligandet sker först efter åren 2030-2032, eftersom byråkratin är omständlig.
– Inkomsterna får framtida generationer mest njuta av.
Ingen ska känna sig rädd
Förutom tidigare välkänd kritik i lagtinget berördes också frågan om hur man ska hålla ålänningarna informerade och även inbjuda till dialog.
Det finns en skillnad i hur mycket information ålänningarna har om projektet, sade
Nina Fellman (S).
– Kan ministern säga hur man jobbar med en dialog som skulle avvärja en del av rädslorna som förvisso underblåses här i salen, som att Norrhavet blir ett industriområde?
Camilla Gunell lyfte Korsnäs som ett gott exempel, där man arbetat aktivt med att åka ut till medborgarna för att informera.
– Det vore bra om vi hade mer medel att jobba med dialogfrågor. I Korsnäs var målet att ingen Korsnäsbo skulle känna sig rädd. Det skulle vara fantastiskt att när vindkraften etableras skulle ingen ålänning känna sig rädd.
En del av problemet, enligt Nina Fellman, är att när havsplanen presenterades utmålades satsningen på havsbaserad vindkraft som ett mastodontprojekt.
– Nu närmar vi oss en mer realistisk bild.
Konkreta exempel
Även Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) frågade efter tydligare information till ålänningarna. Hon lyfte Litauen som exempel.
– Där visade man konkret vad det innebär. Att ett visst buller låter som en diskmaskin. Man tog fram egna bilder och filmer som inte tagits fram av motståndarna. Det är viktigt att satsa på rak kommunikation.
LR vill jobba mer med medborgardialogen, sade Camilla Gunell.
– Därför vill vi ha en kommunikatör knuten till projektet. Det bästa är om medborgarna ser den direkta nyttan för samhället, och vi har inte nått dit än.