Proans och producentansvaret
Fakta
Producentansvar innebär i korta drag att producenter som släpper ut produkter på marknaden också ska stå för kostnaderna för avfallshanteringen. Regelverket om detta har sitt ursprung på EU-nivå och har implementerats i den finska avfallslagen, vilken tillämpas på Åland genom en blankettlag.
I första hand är det den som tillverkat varan som har producentansvar. I de fall då tillverkaren inte finns inom Åland ansvarar i stället den som yrkesmässigt importerat eller infört varan till Åland.
Producentansvar Åland Ab (Proans) är Ålands lösning på producentansvaret för förpackningar av metall, aluminium, plast, trä, papper och kartong.
Men Proans ägs inte av producenterna på Åland. Proans ägs av kommunalförbundet Ålands Miljöservice (Mise).
Mises stämma har tidigare beslutat att Proans ska säljas, men det har inte funnits någon köpare.
Årets Misestämma hålls i dag onsdag. Ett av ärendena på föredragningslistan har rubriken ”Information om Proans”.
Källor: www.proans.ax, www.regeringen.ax, avfallslagen, kallelsen till Mises stämma den 28 juni.
Landskapsregeringen har funnit brister inom Mises bolag Producentansvar Ålands (Proans) verksamhet och organisation. Det skriver landskapsregeringen i beslutet som fattades på tisdagen.
– Vi har utfört den lagenliga tillsynen av Proans. Vi har behandlat den årliga rapporten som man ska lämna in och sett vilka åtgärder som behöver vidtas för att Proans ska följa lagen, säger miljöingenjör Gunnar Westling vid landskapsregeringen.
– Vi har en lagstiftning och landskapsregeringen är tillsynsmyndighet. Då är det vår uppgift att se till att lagstiftningen följs. Det är därför tillsyn existerar. Bristen är att det inte har gjorts tidigare, säger Christian Wikström.
Kan återkallas
Landskapsregeringen ställer nu två krav på Proans.
Det första kravet är att Proans senast vid årsskiftet ska ha överförts i producenternas ägo. Om detta inte görs inom utsatt tid kommer Proans godkännande som producentanslutning att återkallas.
Att kommunerna äger Proans genom Mise uppfyller inte lagens krav, säger Gunnar Westling. Det är producenterna som måste äga Proans (se faktarutan intill) och ansvaret för att producenterna är medlemmar i en producentförening ligger på dem själva.
Vilken kan följden bli om de inte uppfyller sitt producentansvar?
– Det kan kosta pengar, helt enkelt. Den maximala vitessumman är en halv miljon euro, säger Gunnar Westling.
”Ser inget hinder”
Alternativen för de åländska producenterna är nu att överta ägandet av Proans, bilda någon annan sammanslutning för producentansvaret eller ansluta sig till en sådan sammanslutning i Finland.
Nu ligger bollen hos producenterna?
– Ja. Den har legat där väldigt länge och nu blir det väldigt tydligt. Det är producenterna som behöver hantera det här. Inte kommunerna, säger Christian Wikström.
Han tror dock inte att det behöver gå så långt som till vitesförelägganden.
– Det är den yttersta åtgärden. Men jag tror inte att det kommer att komma dit eftersom det går att överföra ägarskapet av Proans till producenterna, säger han.
– I Finland har producenterna tagit bollen och löst producentansvaret. Jag ser inget hinder för att göra det även här.
Skriftlig anmärkning
De andra kravet som ställs på Proans är att komplettera bristerna i bolagets årliga rapport för 2021, vilket landskapsregeringen även har påpekat tidigare. Detta ska vara gjort senast den sista juli, annars tilldelas Proans en skriftlig anmärkning.
– Producentansvaret har utvecklats väldigt mycket sedan Proans bildades. Vi behöver ha en organisation som fungerar, säger Christian Wikström.
Han säger att landskapsregeringen inte tidigare har ställt de krav man är ålagd att ställa.
– Vi behöver ställa krav. Jag hoppas att vi kommer vidare i den här frågan nu och får till ett fungerande producentansvar för Åland.
Proans läggs ner
Under den senaste stämman beslöt Proans att bolaget läggs ner. Ägaren Mises styrelseordförande Anna Holmström (C) säger att det inte finns någon annan väg att gå eftersom landskapsregeringen har meddelat att verksamheten är olaglig.
Beskedet från landskapsregeringen att Mises bolag Producentansvar Ålands (Proans) verksamhet har sådana brister att godkännandet för verksamheten kan återkallas, blev avgörande för beslutet att Proans läggs ner.
Mises styrelseordförande Anna Holmström (C) säger att beskedet från landskapet inte kom oväntat. Under hennes tre år som ordförande har man försökt få det att fungera utan att lyckas.
– Och eftersom landskapsregeringen anser att Proans bedriver olaglig verksamhet ansåg vi att det inte finns någon annan väg att gå, säger hon.
Proans har varit till salu i flera år, men ingen intressent har hört av sig.
Oklar framtid
Landskapsregeringen är fortsättningsvis tillsynsmyndighet och Anna Holmström vet inte hur frågan ska lösas från årsskiftet när Proans upphör.
– Mise har aldrig velat ha det här uppdraget, vad jag har förstått utan det var landskapsregeringen som tyckte att det var det bästa sättet då.
Efter att Proans bildades har reglerna skärpts och det krävs en helt annan rapportering än tidigare. Landskapsregeringen vill ha kompletteringar av Proans för det insamlade materialet för år 2021. Men Anna Holmström säger att det inte finns mer uppgifter att få.
– Det visade sig att systemen inte räckte till för de skärpta kraven, Proans kan inte rapportera information som inte tagits in.
Anna Holmström säger också att Proans inte fått någon vinst av verksamheten, de pengar som producenterna betalat in har betalats vidare till kommunerna, som skött för det egentliga insamlandet.
Frågan om Proans finns som informationsärende på dagens Misestämma, men Anna Holmström säger att alla Mises medlemskommuner redan är informerade.