Susanne Broman är specialsakkunnig med ansvar för klientavgiftslagstiftningen. I arbetet med att förnya lagen har också representanter från kommuner och kommunalförbund deltagit.
Susanne Broman förklarar att syftet med lagändringarna är att göra det lättare för människor att få hjälp när de behöver det. Fokus ligger på de tidiga insatserna. Det handlar om att göra tjänster som hemservice mer tillgängliga och att se till att avgifterna inte blir för höga. Avgifterna tar också hänsyn till hur mycket pengar personen har.
”I processen med att ta fram underlag till ny klientavgiftslagstiftning gjordes så noggranna konsekvensbedömningar som möjligt och det togs fram ett antal modellberäkningar gällande de föreslagna bestämmelserna. Ändringarna bedömdes vara till fördel särskilt för klienter med lägre inkomster och gällande avgiften för hemservice, särskilt för klienter med ett mindre servicebehov”, skriver hon i ett mejl.
”Avsikten är att arbetet med att förnya klientavgiftslagen ska fortsätta, och i samband med det ses behov av ändringar över”.
Innan den 1 januari 2024 fanns det inga specifika regler för hur mycket man fick ta ut i avgift för långvarigt boende med heldygnsomsorg (ESB). Det innebar att avgiften kunde variera beroende på vilken kommun man bodde i. Kommunerna har fortfarande möjlighet att välja att ta ut en lägre avgift.