Justitieombudsmannen (JO) har begärt svar på en rad frågor om larmoperatörerna och poliser som jobbar vid landskapets alarm- och lägescentral. Detta efter en oanmäld inspektion i november 2022 av bland annat polisens rutiner vid frihetsberövande. Ålandstidningen har berättat om resultatet av inspektionen.
Efter inspektionen vill JO ha svar av landskapsregeringen på en rad frågor som landskapsregeringen nu har besvarat.
På frågan om skillnaden mellan en larmoperatör och polis konstaterar landskapsregeringen att det är larmoperatörerna som besvarar nödsamtal av räddningskaraktär. Vid upptaget läggs samtalen på kö. Samtal av polisiär karaktär skickas till jouren, som är en polispersonal. Samtal av räddningskaraktär besvaras aldrig av polispersonal.
Utbildning
JO frågade om utbildningen av larmoperatörer. Landskapsregeringen svarar att när man tog över verksamheten år 2000 fick larmoperatörerna genomgå en tre månader lång utbildning som ordnades av räddningsverket. Utbildningen var godkänd av landskapsregeringen.
De som inte genomgått någon av landskapsregeringens utbildningar har utbildningar som motsvarar den utbildning som landskapsregeringen arrangerar. Man planerar också att uppdatera kursprogrammet för larmoperatörer i samarbete med Ålands polismyndighet.
JO frågade också om jourens utbildningsbehov, men landskapsregeringen konstaterar att det inte finns något behov av utbildning i dagsläget eftersom jouren inte besvarar nödsamtal som är av räddningskaraktär. Läget kan ändras beroende på hur man väljer att planera arbetet i framtiden.
Dubbla uppgifter
JO vill också att landskapsregeringen ska bedöma situationen när jouren, det vill säga polisen, både ska ta emot nödsamtal och övervaka frihetsberövade personer.
Landskapsregeringen svarar att man genom att installera en andningsradar för att övervaka de intagnas tillstånd, förbättrat säkerheten. Jouren och alarmoperatören arbetar numera tillsammans, vilket förbättrar situationen. Ålands hälso- och sjukvård har dessutom inrättat en tillnyktringsstation som avlastar förvaringen vid polishuset.
Sedan hänvisar landskapsregeringen till Ålands polismyndighets utlåtande efter inspektionen och riktar kritik mot att det inte finns någon svenskspråkig utbildning för polisväktare och polisövervakare vid Polisyrkeshögskolan.
Landskapsregeringen riktar också kritik mot andra brister som gör att Åland inte kan sköta ärenden med samma kvalitet som i Finland.