Infrastrukturminister Christian Wikström och lantrådet Veronica Thörnroos (C) har grälat öppet i medierna de senaste månaderna efter att Wikström presenterade sitt förslag till neddragning av trafiken på den tvärgående linjen under perioden oktober till april.
I dag ska landskapsregeringen (LR) ta beslut om hur nästa års turlistor i skärgårdstrafiken ska se ut, och då avgörs också vilken av de två regeringsledamöterna som vinner fajten om tvärgående linjen.
Inför beslutet har Ålandstidningen tagit del av statistik som infrastrukturavdelningen tagit fram på beläggningen av turerna under vinterhalvåret, dels mellan Långnäs och Överö, dels mellan Snäckö och Överö.
På den senare linjen, som föreslås dras in helt under lågsäsong, är antalet personbilar lågt, till och med färre än antalet lastbilar. I lastmeter räknat tar lastbilarna upp cirka tio gånger så stor plats som personbilarna.
Även den totala beläggningsgraden är låg. 2019 till 2021 var beläggningen på turerna mellan Snäckö och Överö runt 30 procent.
– Just de turer som bara går mellan Snäckö och Överö, de är där för att fiskindustrin har vissa behov. Statistiken visar tydligt och klart att så är fallet, säger Christian Wikström.
Statistik
Snäckö-Överö och vv 2019-2021 under lågsäsong:
Personbilar: 129
Lastbilar: 163,3
Lastbilar omräknat till personbilar: 1.262
Totalt antal bokningsbara personbilsplatser: 4.305
Långnäs-Snäckö och vv 2019-2021 under lågsäsong:
Personbilar: 487,3
Lastbilar: 18,3
Lastbilar omräknat till personbilar: 142
Totalt antal bokningsbara personbilsplatser: 4.305
Källa: Landskapsregeringen
”Liten beläggning”
Han berättar att lastbilarna som finns i statistiken i princip uteslutande är sådana som tillhör fiskindustrin på Föglö.
– Beläggningen är väldigt liten. Vi håller på med omställningsplanen för skärgårdstrafiken, och jag skulle vilja att nyheten där blir att vi går igenom vad linjerna kostar per transporterat fordon. Brändö–Kumlinge och tvärgående har högst kostnad per fordon med ganska stor marginal, säger infrastrukturministern.
På den längre turen med tvärgående linjen, mellan Långnäs och Snäckö, föreslår Wikström två turer i veckan, onsdagar och torsdagar. Där står personbilarna för den klart största delen av trafiken. Om tvärgående linjen dras in måste de i stället använda norra linjen från Hummelvik, Vårdö.
– Det är en mer omständlig väg, så är det ju. Men vi har tittat på om de får plats på Alfågeln och det får de statistiskt sett, säger Christian Wikström.
Han framhåller tre argument för att skära ned på trafiken.
– Det första är ekonomin. Vi har ett utmanande läge.
Sparar 40.000 i bunker
Wikström säger att ekonomin är svårberäknad i skärgårdstrafiken eftersom turlistorna, som sätts årsvis, inte synkroniserar med avtalstiderna på entreprenaderna på de olika linjerna. Exempelvis går den tvärgående linjens avtal ut i höst.
Hur mycket skulle neddragningen på tvärgående spara?
– Det är svårt att säga, som sagt, men i bunker räknar vi med att spara ungefär 40.000 euro. Sedan är det svårt att säga vad anbudspriset blir när det upphandlas i höst, säger Christian Wikström.
Hans andra två argument för neddragningen är klimatet och rättvisa villkor.
– För klimatet är bunker för 40.000 euro mycket bränsle. Det tredje argumentet är rättviseperspektivet, vi konkurrerar med åländska företag genom att göra så här. Skattebetalarna står för trafiken i stället för att privata företag ordnar trafiken.
Wikströms förslag har som sagt kritiserats av lantrådet som motsätter sig indragningar. Även lagtingets finans- och näringsutskott har uttalat att man inte vill se neddragningar.
Hur hanterar du kritiken som framförts?
– Det är klart att det här är en känslig fråga och att man måste beakta det. Men det här är mitt förslag, det är inte det första utan ett kompromissat förslag, säger Christian Wikström.
– Om man ska minska kostnaderna så kommer någon att lida av det. Men bara av att vi upprätthåller det här systemet så lider vårt näringsliv när vi konkurrerar med det.