Landskapsregeringen (LR) vill lagra sin returasfalt på en markplatta som byggs i Jomala Vestansunda av mindre förorenad asfalt.
Den farligaste asfalten ska antingen köras bort med pråm eller läggas tillsammans med den mindre farliga på plattan - om ÅMHM ger tillåtelse till det.
MILJÖ Det börjar brinna i knutarna när det gäller de 18.000 ton returasfalt som LR äger men som just nu lagras hos Ab Rafael i Jomala, Ödanböle.
Tiden för mellanlagringen löpte ut den sista oktober och Ab Rafael har stämt landskapet inför tingsrätten - massorna ska avhämtas förde den 25 november, annars blir det vite om 100.000 euro.
Bråttom, bråttom
LR ber därför Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) att i brådskande ordning ta ställning till den handlingsplan som LR tagit fram.
Planen innehåller flera olika alternativ.
- Bäst vore det om ÅMHM ger oss tillstånd att återvinna all asfalt, säger trafikminister Veronica Thörnroos (C).
Får LR ett sådant tillstånd sker mellanlagringen i Jomala, Vestansunda där LR först bygger en tät markplatta av mindre förorenad asfalt som separerats från de allra giftigaste massorna. Markplattan gör att lakvattnet kan samlas in.
Separera
En annan möjlighet är att de giftigaste massorna efter separeringen, cirka 2.000 ton, förs bort från Åland med lastbilar och pråm.
Den mindre förorenade asfalten skulle efter separeringen mellanlagras i Jomala Vestansunda.
LR hoppas också att ÅMHM ger klartecken till att de massor som inte går åt till att bygga markplattan i stället kan användas i vägprojekten Domarböle-Finby, Näfsby-Gölby och Fremmanby-Haraldsby.
Kostar en miljon
I anhållan till ÅMHM skriver LR att återvinning hemma på Åland är mest fördelaktigt både med tanke på miljön och samhällsekonomin. Ett slutligt omhändertagande av LR:s returasfalt som finns hos Ab Rafael kostar cirka en miljon euro, skriver LR till ÅMHM.
LR hänvisar också till att tjärasfalt återvinns i sin helhet i bland annat Sverige, Frankrike och Storbritannien. Undersökningar har visat att det kan göras utan negativ inverkan på miljön, skriver LR.
- I Sverige får asfalt med stenkolstjära användas som ett lager i vägar om kall teknik används, säger Veronica Thörnroos.
Hon hoppas nu på ett snabbt beslut hos ÅMHM. Landskapets jurister diskuterar frågan med ÅMHM i dag, måndag.
Kerstin Österman