I förra veckan presenterade landskapsregeringen sin rapport om de barn som under 1950–och 60-talen vanvårdades under sin tid som omhändertagna av samhället. Landskapsregeringen ger full upprättelse åt barnen och erkänner att barnen blev svikna. Däremot kommer ingen individuell ersättning att delas ut, i stället ska 30.000 euro avsättas för olika projekt inom barnskyddet.
–30.000 euro är bra, det säger jag inget om. Men det är ju pengar som ändå går till social barnvård. Så uttalandet är bara ett spel för gallerierna, säger Lumme.
"Göra om och göra rätt"
Krister Lumme menar att landskapsregeringen borde ha beslutat att en individuell ersättning skulle delas ut till de barn som blev vanvårdade. Och detta är Lumme beredd att dra till Europadomstolen.
–Man ska göra om och göra rätt. Summan är inte viktig, men man ska inte komma med två kronor. Man måste visa att man menar något med en ursäkt.
–Europadomstolen är ett stort steg. Men jag tänker hävda min rätt och jag tänker inte ge upp. Det finns ingen rättvisa om det inte kommer någon form av ersättning.
Vägrar ceremoni
Landskapsregeringen erkänner vanvården och avsätter alltså 30.000 euro för barnskydd. Förutom detta ska de också anordna en ceremoni i september där talman Britt Lundberg å samhällets vägnar ska be de drabbade om ursäkt.
– Vi tänker inte finnas på någon ceremoni. Det är jättemånga som mår dåligt efter presentationen. Man slår ju på oss en gång till. En ceremoni är bara ihålig, säger Lumme som dock är nöjd över att han fick till en ordentlig utredning på Åland.
– Det känns väldigt bra, nu står det konkret att det här var fel. Det är ett inlägg i den åländska historien.
Petra Dahlgren