I tisdags skrev Ålandstidningen om den senaste ANDTS-undersökningen på Åland som kartlägger åländska ungas alkohol-, narkotika-, doping-, tobaks-, och spelvanor. Den visade att andelen högstadieelever som varit påverkade av alkohol har ökat. I årskurs ett och två på gymnasiet går utvecklingen i motsatt riktning.
Samma tendenser syns när det gäller tobaks- och narkotikabruk. Där noteras en viss ökning när det gäller de yngre eleverna och en nedgång i användningen bland äldre studerande.
Av enkätsvaren framgår också att sju procent av sjuorna och 24 procent av gymnasietvåorna blivit erbjudna att köpa droger.
Det här är tendenser som Fältarna både känner igen och inte känner igen. När det gäller andelen sjuor som dricker alkohol, tycker de sig inte känna igen bilden.
– Det ser inte vi. Åtminstone rör sig inte så många unga ute i den åldern som är berusade, säger Emma Segersvärd och Sandra Lindberg.
Blir erbjudna droger
Sju procent av sjundeklassisterna och 24 procent av de andraårsstuderande på gymnasiet har blivit erbjudna att köpa narkotika. Andelen som vet någon som säljer narkotika är 15 respektive 46 procent i de två årskurserna.
– Det överensstämmer med den bilden vi har. På platser där de kan bli erbjudna droger så finns ofta också alkohol med i bilden. Det gäller främst cannabis och hasch, men även andra droger, säger Emma Segersvärd.
– Men majoriteten av alla unga vi möter använder inga droger alls, det är viktigt att betona, säger Sandra Lindberg.
Det har också blivit vanligare att röka e-cigaretter, att ”vejpa”.
– De marknadsförs ju till unga och vi har förstått att det har ökat. Men offentligt ser man det inte så mycket. Det var helt annorlunda för några år sedan då moppebilarna var helt fyllda av rök från e-cigaretter, men så är det inte längre, säger Sandra Lindberg.
Ett oroväckande fenomen är enligt dem att det inte är helt ovanligt att de som använder alkohol också kör fulla eller åker med folk som är berusade.
– Det händer lite nu och då. Några kommentarer vi får från unga om det här är att de inte kommer hem på annat sätt. Det verkar inte vara ett alternativ att ringa en förälder, för då får de så mycket skit och det upplevs som värre, säger Emma Segersvärd.
– Om man kommer hem med sin moppe eller moppebil tror ungdomarna att föräldrarna utgår från att man inte har druckit, säger Sandra Lindberg.
Rädda att missa
En stor del av ungas tid går åt till mobilen. 82 procent av eleverna använder mobilen åtminstone tre timmar per dag.
– Sociala medier och influencers har stor makt och den behöver inte alltid vara positiv. Framförallt märker vi en stress bland de unga att de ska vara så aktiva på sociala medier hela tiden, att de annars missar något, säger de.
En positiv sak de vill lyfta är att årets Rockoff-vecka var betydligt lugnare än vanligt.
– Det var betydligt mindre alkohol och bråk än tidigare och den här trenden har vi egentligen sett sedan pandemin. Visst arrangeras hemmafester och dit har ju inte vi tillträde men på stan har det blivit lugnare.